Mobiliteitswetenschappen

Dante Miltenburg (BA1) wint publieksprijs Mobility & Transport Innovation Challenge Roermond    19 mei 2017

19 mei 2017

Eerstejaarsstudent Dante Miltenburg heeft de publieksprijs van Mobility & Transport Innovation Challenge Roermond gewonnen voor zijn mobiliteitsconcept ‘No Lorry City: no lorries, no worries’. “Het concept streeft naar een slimme en schone stadsdistributie voor winkels en particulieren door een systeem van goederendepots buiten het stadscentrum op poten te zetten. Goederen worden aan de depots geleverd, waarna ze met duurzame vervoersmiddelen naar hun bestemming in de binnenstad gebracht worden. Denk bijvoorbeeld aan cargobikes”, aldus Dante.

“Vrachtwagens uit het stadscentrum weren is een win-winsituatie voor zowel de gemeente Roermond als bedrijven. Het komt namelijk de leefbaarheid en gastvrijheid van Roermond ten goede. Bedrijven moeten bovendien niet in grote magazijnen investeren en distributeurs verliezen geen tijd in het drukke centrum”, legt student Mobiliteitswetenschappen Dante Miltenburg uit. “Distributeurs kunnen bij twee hubs (centraal distributiepunt) lossen: één in het havengebied en één bij het knooppunt Het Vonderen, waar de A2 en A73 samenkomen.”

Dante haalde zijn mosterd bij de colleges ‘Vracht’ en CityDepot Hasselt. “CityDepot is een dochteronderneming van bpost. Het bedrijf brengt goederen op een duurzame manier naar de binnenstad en terug. Het is in Hasselt met één cargobike gestart en opereert in nu in heel België. Dat kan ook in Roermond.” Hij ziet ook mogelijkheden in een hub in de stad voor particulieren. “Die hubs zullen 24/7 open zijn. Particulieren kunnen er hun pakjes ophalen en verzenden, waardoor we ook het aantal kilometers van bestelwagens in het centrum kunnen reduceren."

Prijsuitreiking

Op donderdag 18 mei 2017 wist Dante Miltenburg tijdens zijn pitch vakprofessionals uit het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen voor zijn idee te enthousiasmeren. Hij sleepte bij de prijsuitreiking dan ook de publieksprijs in de wacht. UHasselt-finalisten Jannes Bottu en Yannick Brouns verzilverden een mooie tweede plaats in die categorie. Dr. Caroline Ariën, coördinator Onderwijs: “We zijn trots op de studenten Mobiliteitswetenschappen. Ze hebben hun kennis vanuit de opleiding op een uitdagende case toegepast, hebben enthousiast deelgenomen en zijn in de finale geraakt. De publieksprijs is een mooie kers op de taart!”

De juryprijs ging naar Shweeb. Dat concept is een fietsmonorail oplossing die de regio Roermond op een duurzame manier kan verbinden met aangrenzende gebieden van de stad zoals het Duitse grensgebied.

Mobility & Transport Innovation Challenge Roermond

Met haar ligging in het hart van de Duits-Belgisch-Nederlandse Euregio heeft de regio Roermond een interessante functie als woon-, werk- en recreatiegebied. De stad kent hierdoor ook diverse uitdagingen op vlak van mobiliteit. Om aan de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, werkt Gemeente Roermond aan een innovatief mobiliteitsplan voor de toekomst. Met de Mobility & Transport Innovation Challenge daagde ze burgers, bedrijven, overheden, kennisstellingen en scholen uit om ook innovatieve ideeën te bedenken.

Actualiteitsportfolio 1

De BA1-studenten Mobiliteitswetenschappen stuurden in het kader van het vak ‘Actualiteitsportfolio 1’ elk een idee in. Twee van de acht ideeën werden voor de finale geselecteerd. De studenten wiens idee niet voor de finale geselecteerd werd, kwamen hun medestudenten op het boostcamp event wel een hart onder de riem steken.