Mobiliteitswetenschappen

Jannes Bottu, Yannick Brouns en Dante Miltenburg (BA1) in finale van Mobility & Transport Innovation Challenge Roermond    8 mei 2017

8 mei 2017

Eerstejaarsstudenten Jannes Bottu en Yannick Brouns, en Dante Miltenburg werden door een jury geselecteerd als een van de zes finalisten voor de Mobility & Transport Innovation Challenge Roermond. De challenge daagde deelnemers uit om oplossingen te bedenken voor actuele vraagstukken omtrent leefbaarheid, bereikbaarheid en gezondheid in de regio Roermond. Er werd specifiek gezocht naar concepten en ideeën die kunnen uitgroeien tot icoonprojecten op het gebied van slimme mobiliteit en transport. Op donderdag 18 mei 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Met haar ligging in het hart van de Duits-Belgisch-Nederlandse Euregio heeft de regio Roermond een interessante functie als woon-, werk- en recreatiegebied. De stad kent hierdoor ook diverse uitdagingen op vlak van mobiliteit. Zo lokt The Designer Outlet Center jaarlijks ongeveer 6 miljoen bezoekers en piekt het verkeer op Duitse feestdagen. Hoe houden we Roermond en regio bereikbaar, leefbaar en gezond? Om aan de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, werkt Gemeente Roermond aan een innovatief mobiliteitsplan voor de toekomst. Ze daagde onlangs burgers, bedrijven, overheden, kennisinstellingen en scholen uit om innovatieve ideeën te bedenken. Elf eerstejaarsstudenten Mobiliteitswetenschappen namen de uitdaging aan en stuurden acht voorstellen in.

De Mobility & Transport Innovation Challenge Roermond heeft in totaal 74 inzendingen ontvangen voor een duurzame en leefbare mobiliteitstoekomst in Roermond. Uit alle inzendingen kozen de jury zes finalisten, maar liefst twee ideeën van de eerstejaarsstudenten Mobiliteitswetenschappen werden geselecteerd!

• Lost Connection
    Jannes Bottu en Yannick Brouns willen de verbinding tussen Oost- en West-Roermond versterken. Jannes Bottu: “We willen dat doel bereiken door een voetgangers- en fietserstunnel onder het station aan te leggen die het centrum en de wijk aan de achterzijde van de stad rechtstreeks met elkaar verbindt. De tunnel wordt ingericht met lichtkoepels, wordt voorzien van hippe verlichting en geeft voetgangers en fietsers de mogelijkheid om zelf de achtergrondmuziek te kiezen. We willen op die manier een subjectief veiligheidsgevoel creëren.”

• No Lorry City: no lorries, no worries!
    Dante Miltenburg bedacht een slimme en schone stadsdistributie voor winkels en particulieren. “Vrachtwagens zorgen op dit moment voor onrust in het stadscentrum. Ik wil het vrachtverkeer uit het centrum van Roermond weren door een systeem van goederendepots buiten het stadscentrum op poten te zetten. Goederen worden aan de depots geleverd, waarna ze met duurzame vervoersmiddelen naar hun bestemming in de binnenstad gebracht worden. Denk bijvoorbeeld aan (elektrische) vrachtfietsen.”

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het Boostcamp Event op donderdag 18 mei 2017. Er wordt dan ook een jongerenprijs uitgereikt aan het meest innovatieve idee dat vanuit het onderwijs werd aangedragen. Wij duimen alvast dat een van de eerstejaarsstudenten Mobiliteitswetenschappen een prijs in de wacht sleept!

Actualiteitsportfolio 1
De BA1-studenten Mobiliteitswetenschappen voerden de opdracht uit in het kader van het vak ‘Actualiteitsportfolio 1’. In dat vak volgen de studenten de actualiteit omtrent mobiliteit nauw op de voet, laten ze hun kritisch licht schijnen over de topics die in de media aan bod komen, en ontdekken ze de interactie tussen verschillende disciplines, leerlijnen en vakken.