Mobiliteitswetenschappen

Masterstudenten Mobiliteitswetenschappen op studiereis naar Madrid

Masterstudenten Mobiliteitswetenschappen op studiereis naar Madrid    28 apr 2017

Masterstudenten Mobiliteitswetenschappen op studiereis naar Madrid
28 apr 2017

Elke kans om good practices in het domein van mobiliteits- of verkeersveiligheidsbeleid van dichterbij te bekijken, grijpen we in de opleiding Mobiliteitswetenschappen met beide handen aan. Daarom organiseert de opleiding regelmatig uitstappen, waaronder een vijfdaagse studiereis naar een Europese stad. Dit jaar trokken de masterstudenten naar Madrid, Spanje.

Op 17 april 2017 landden de masterstudenten Mobiliteitswetenschappen in het zonnige en prachtige Madrid. “We hebben Madrid gekozen, omdat de stad een van de meest dichtbevolkte steden van West-Europa is en – na Londen en Parijs – de meeste inwoners (6,5 miljoen) in Europa telt. Die inwoners willen allemaal actief deelnemen aan het professionele, sociale en economische leven. Dat stelt Madrid voor grote uitdagingen op het gebied van mobiliteit, milieu en sociale inclusie. Madrid heeft de laatste jaren in een efficiënt vervoerssysteem geïnvesteerd: realisaties die de moeite waard zijn om met studenten Mobiliteitswetenschappen van dichterbij te bekijken”, legt dr. Caroline Ariën, coördinator Onderwijs, uit. Voorbeelden van die realisaties zijn: de ondertunneling van 43 kilometer aan stadsnelwegen, park ‘Madrid Rio’, een duurzaam beleidsplan sinds de verkiezingen in 2015 en de introductie van Bicimad, een systeem met elektrische deelfietsen. Masterstudent Shahram Chuhdary: “Geen enkele studie over een stad kan je meer vertellen dan je eigen ervaringen in die stad.”

Nadat de studenten in hun hostel waren ingecheckt, namen ze de kabelbaan naar het Casa de Campo-park. De studenten genoten van het unieke uitzicht op de stad en konden daar perfect een mentale kaart van de stad en zijn omgeving maken.

Dag 2: A to B Challenge
Op de tweede dag van de studiereis organiseerden de begeleiders een ‘A to B Challenge’. Dr. Caroline Ariën, coördinator Onderwijs, legt uit: “We hebben de groep in vier gedeeld. We daagden elke groep uit om van punt A naar punt B te reizen, en hierbij een ander vervoerswijze te kiezen: metro, bus, taxi en Uber taxi. De groep die de taxi heeft genomen, kwam als eerste op de eindbestemming aan, gevolgd door de metro en de Uber taxi. De studenten die de bus namen, kwamen als laatste aan. Dat is niet meteen een verrassing, maar wat als we rekening houden met reiskosten, verkeersveiligheid, comfort en CO2-uitstoot van het gekozen vervoersmiddel? Met deze challenge geven we onze studenten de kans om verschillende vervoerswijzen uit te testen en de wisselwerking tussen ons verplaatsingsgedrag en de klimaatopwarming beter te begrijpen.” De studenten brachten ook een bezoek aan de Madrid metrosysteem, het controlecentrum ervan, het park Madrid Rio op het dak van een ondertunnelde snelweg M30 en diens verkeerscentrum.

Dag 3: Autonome bagagetrein
De studenten brachten ook een bezoek aan het stadsbestuur die de studenten het recente mobiliteits- en klimaatplan voorstelde. Daarna namen ze een kijkje achter de schermen van het bagage-afhandelingssysteem in de luchthaven van Madrid. Masterstudente Anne-Carlijn Kommers omschrijft het als volgt: “We zijn naar de luchthaven gegaan en zagen meteen dat de bagage meer geluk heeft dan de reizigers zelf. Terwijl toeristen moeten wachten, veiligheidscontroles moeten ondergaan en naar de gate moeten wandelen, vliegt de bagage over transportbanden rechtstreeks naar zijn bestemming.”

Dag 4: Fietstocht
Bij het ochtendgloren van de vierde dag haalden de studenten in het hart van Madrid hun huurfiets op om naar hun volgende afspraak te fietsen: Madrid University’s school of engineering en Transport Research Centre “TRANSyT”. Dr Caroline Ariën gidste ons vakkundig door de drukke straten van Maastricht. De fietstocht bleek in de namiddag uitdagender dan verwacht. De wegen in Madrid zijn best heuvelachtig en de autobestuurders zijn niet gewend om de baan met fietsers te delen. De studenten zijn heelhuids op hun bestemming aangekomen, maar hadden veel inspiratie opgedaan om de verkeersveiligheid van kwetsbare weggebruikers in Madrid te verbeteren.

Ze hebben de studiereis afgesloten met een heerlijk etentje in het lokale nabijgelegen restaurant “El Imparcial”. Terwijl ze van hun maaltijd genoten, werd de studiereis uitvoerig besproken en ook geëvalueerd. “Leuke stad, leuke groep en leuk programma”, aldus Demelash Gebremichael Weldeyes. Hilde Deridder, masterstudente Mobiliteitswetenschappen: “Grote steden staan voor dezelfde uitdagingen omtrent mobiliteit. Ze kunnen allemaal van elkaar leren: zowel de do’s als de don’ts.” “Wanneer komen we terug?”, lacht Bram Decramer.