Mobiliteitswetenschappen

Actueel

Masterstudenten Transportation Sciences presenteren stageproject tijdens postersessie    21 jun 2017

21 jun 2017

Duurzame mobiliteit, fietsdeelsystemen, autonome drones. Het is slechts een kleine greep uit de projecten, waar de masterstudenten Mobiliteitswetenschappen tijdens hun stage intensief aan gewerkt hebben. Zij presenteerden gisteren hun bevindingen tijdens een postersessie op de UHasselt campus Diepenbeek.

De thema’s die tijdens de postersessie aan bod kwamen, zijn heel uiteenlopend. Duurzame mobiliteit, fietsdeelsystemen, autonome drones. Masterstudent Waqas Tariq liep stage bij Yellow Design Foundation in Brussel en bouwde mee aan het ideale ontwerp voor een treinstation. “Een aantrekkelijk station kan burgers motiveren om vaker met de trein te reizen. Hoe ziet zo’n ontwerp eruit?” Het is een mix van de volgende drie pijlers: architecturale vormgeving, bewegwijzering en belichting. “Een perron moet bijvoorbeeld meer verlicht zijn dan de aankomsthal. Een station dat met koepels daglicht binnenlaat, creëert een aangenamer en veiliger gevoel. Een bronzen kleur op het plafond verdoezelt stof en geeft een meer zuivere indruk.”

De ideale leerschool op professioneel en persoonlijk vlak

De masterstudenten verkennen met de stage uitvoerig het werkveld. “Tijdens mijn stage heb ik leren werken met big data. Hoe vind ik mijn weg in de wirwar van datasets? Hoe categoriseer ik die data? Hoe analyseer ik die data? Hoe verklaar ik bepaalde bevindingen?”, aldus Shahbaz Altaf (stagiair bij DTU Kopenhagen). Of de stage ook persoonlijk een leerrijke ervaring was, antwoordt iedereen volmondig ja. Masterstudent Erwin Slim (stagiair bij NMBS): “Ik heb probleemoplossend leren denken. Als het niet van de eerste keer lukt, herbekijk ik mijn werkwijze en probeer ik opnieuw.”

Over de Belgische landsgrenzen heen

Dit jaar keken een tiental masterstudenten over de landsgrenzen heen. Masterstudent Qinaat Hussain trok naar Australië en deed er stage bij Transport and Road Safety Research (University New South Wales). “Hoe hoger de snelheid, hoe zwaarder de impact van een botsing … en dus hoe hoger het risico op een dodelijk ongeval. Hoe groot is dat risico voor voetgangers? Wereldwijd zijn er al ettelijke papers aan gewijd, maar een consensus kwam niet meteen uit de bus.” Qinaat Hussain legde de papers langs elkaar en berekende het gemiddelde risico. “Bij 30 km/u bedraagt het risico 3,39%. Bij 50 km/u zal drie op de vier voetgangers de klap overleven, bij 70 km/u slechts twee op de vijf voetgangers.”

Jobkansen

De stageprojecten openden heel wat deuren voor de masterstudenten. Masterstudent Ron Derksen: “Vanaf juli kan ik bij mijn stageplaats, de gemeente Lingewaard, als ‘Junior Verkeerskundige’ aan de slag.” Tijdens zijn stageproject onderzocht hij welke maatregelen de gemeente Lingewaard zou kunnen nemen om duurzame mobiliteit te stimuleren. “Ontwerp de weg in functie van kwetsbare weggebruikers. Verhoog bijvoorbeeld het aantal fietsenstallingen. En héél belangrijk – mede op vlak van luchtkwaliteit – geef als gemeente zelf het goede voorbeeld!”