Mobiliteitswetenschappen

Over de Belgische landsgrenzen: stage in Zuid-Korea    16 aug 2017

Over de Belgische landsgrenzen: stage in Zuid-Korea
16 aug 2017

In de master Mobiliteitswetenschappen laten we onze studenten regelmatig in debat gaan met experten uit binnen- en buitenland, en moedigen we hen aan om zelf ervaring in het buitenland op te doen. Masterstudent Muhammad Mashhood Arif deed zijn stage in Seoul, Zuid-Korea. “Hoewel het ontzettend veel voorbereidingswerk vereist, is het meer dan de moeite waard. Met de kennis en vaardigheden die je tijdens je stage opdoet, voel je je uiteindelijk meer zelfverzekerd.”

Masterstudent Muhammad Mashhood Arif deed drie maanden stage bij Kyunghee University en Korea Institute of Science and Technology (KIST) in Seoul, Zuid-Korea. Tijdens zijn stage deed hij onderzoek naar de optimale afstemming van verkeerslichten. Hij gebruikte hiervoor de agent-gebaseerde modelleringssoftware NetLogo. “Een optimale afstelling van de verkeerslichten vermindert de wachttijd van bestuurders en voetgangers rekening houdend met verschillende parameters zoals snelheid, hoffelijkheid in het verkeer en verkeersdrukte. Met het ontwikkelde transportmodel kunnen we verscheidene situaties simuleren en per situatie testen welk tijdsinterval fileprobleem vermindert, de wachttijd voor voetgangers op kruispunten verkort en dus voor een evenwicht tussen beide verkeersstromen zorgt.”

Zijn speciale dank gaat uit naar zijn stagebegeleiders prof. Chang-Hyeon Joh en prof. Chansoo Kim om zijn stage tot een uitdagende, maar lonende ervaring te maken. “Ik heb het gezelschap van mijn stagebegeleiders met wie ik niet enkel wekelijks voortgangsvergaderingen had, maar die me ook hartelijk uitnodigden voor een koffie en lunch. Er was geen enkel moment waarop ik me niet thuis heb gevoeld.” Volgens Muhammad Mashhood Arif zet de openheid van collega’s en inwoners iemand aan het denken om er te blijven.

Verschillende culturen
Hoewel Mashhood zich in Zuid-Korea thuis voelde, kreeg hij een cultuurshock na zijn aankomst in Seoul. ‘Pali pali’ – ‘Haast u, haast u’ in het Nederlands – bleek niet de favoriete uitspraak in Seoul, maar eerder een levenswijze te zijn. “Seoul city never sleeps: werkdagen eindigen pas na 23u en in tegenstelling tot Europa waar de winkels om 18:00 uur sluiten, opent er dan een nieuwe wereld in Seoul”, vertelt Mashhood. “Bovendien was er ook een taalbarrière. Ze spreken op markten en in supermarkten meestal geen Engels ondanks de internationale inwoners in Seoul City...”

Proeven van de plaatselijke cultuur
Mashhood verkende de plaatselijke cultuur. “Ik leerde met stokjes eten en ging naar festivals met mijn Koreaanse vrienden”, aldus de masterstudent. Zijn bezoek aan het district PyeongChang, waar de Olympische Winterspelen 2018 zullen doorgaan, heeft een onuitwisbare indruk nagelaten. “We hebben in de jungle gekampeerd, zijn naar de ijshockeymatch Zuid-Korea vs. Nederland gaan kijken en zijn naar een concert geweest. Met ochtendyoga op een fascinerend strand als kers op de taart. Kan een uitstap nog adembenemender zijn?”

"Doe ook een buitenlandse stage"
“De contacten die ik heb gelegd, de zaken die ik heb geleerd, de kansen die ik heb gekregen,… Dat zou allemaal niet mogelijk zijn geweest zonder mijn stage bij deze instituten”, besluit Mashhood. “Ik raad al mijn medestudenten en toekomstige studenten Mobiliteitswetenschappen aan om ook voor een buitenlandse stage te kiezen!”