Mobiliteitswetenschappen

Universiteiten van Vietnam en Tanzania bezoeken rijsimulator IMOB    16 jun 2017

Universiteiten van Vietnam en Tanzania bezoeken rijsimulator IMOB
16 jun 2017

De opleiding Mobiliteitswetenschappen verwelkomde partneruniversiteiten Ton Duc Thang University (Vietnam) en Ardhi University (Tanzania) op het Instituut voor Mobiliteit (IMOB, UHasselt). Dr. Caroline Ariën, coördinator Onderwijs: “We brachten een bezoek aan de rijsimulatoren en hebben over een mogelijke uitbreiding van onze onderwijssamenwerking gepraat.”

Staat er een onderwijssamenwerking in de steigers tussen het IMOB (UHasselt) en Ton Duc Thang University (Vietnam)? “In feite werken we al nauw samen in het kader van het VLIR-UOS International Course Program (ICP), waarbij de komende jaren elk jaar twaalf studenten uit ontwikkelingslanden een studiebeurs voor de Master of Transportation Sciences krijgen. Ook studenten van Vietnam en Tanzania komen in aanmerking”, aldus Dr. Caroline Ariën, coördinator Onderwijs.

Met dit bezoek geeft de opleiding de partneruniversiteiten enerzijds een kijkje achter de schermen van ons rijsimulatoronderzoek en de masteropleiding. “Wat kunnen ze van de opleiding verwachten? Welk onderzoek voeren de studenten bijvoorbeeld in het kader van hun eindwerk uit? Welke moderne technologieën worden daarbij ingezet? Denk bijvoorbeeld aan rijsimulatoren, eye tracking en gedragsmodellering.” Anderzijds lag tijdens dit bezoek de uitbreiding van die onderwijssamenwerking op tafel.

“In groeilanden worden steeds meer mensen mobiel, met alle gevolgen van dien voor de verkeersveiligheid daar. De Wereldbak voorspelt in Azië alleen al een verdubbeling van het aantal verkeersslachtoffers. Daarom is het zo belangrijk om lokale expertise rond verkeersveiligheid op te bouwen”, legt prof. dr. Tom Brijs (IMOB, UHasselt) uit. “Een intensievere samenwerking op vlak van onderwijs is ongetwijfeld een stap in de juiste richting.”

International Course Program (ICP)

Met het ICP financiert VLIR-UOS Engelstalige masteropleidingen die focussen op een ontwikkelingsrelevant thema. De opleidingen staan (voornamelijk) open voor studenten uit ontwikkelingslanden – VLIR-UOS stelt beurzen ter beschikking van de deelnemers. Dankzij de ICP-financiering kan de Master of Transportation Sciences jaarlijks twaalf studenten uit ontwikkelingslanden een studiebeurs bieden. De klemtoon bij de twee jaar durende Engelstalige opleiding ligt op verkeersveiligheid in ontwikkelingslanden.

Faculteit Architectuur

Beide universiteiten bezoeken UHasselt deze week in het kader van een samenwerking met faculteit Architectuur en Kunst. Architectuurstudenten van Tanzania, Vietnam en UHasselt werken samen om innovatieve architectuurontwerpen te maken voor overstromingsgevoelige gebieden in Dar es Salaam en Hochiminh city. Studenten en docenten van UHasselt startten het project met een intensieve workshop in deze steden. De eindresultaten in UHasselt worden mee beoordeeld door docenten van de partnerinstellingen, en vice versa. Omwille van de bestaande samenwerking tussen IMOB en Ton Duc Thang University bracht de delegatie ook een bezoek aan het Instituut voor Mobiliteit.