Open Universiteit

Open Universiteit

Lezing: A. de Tocqueville en de democratie in Amerika.

03 mei 2017 19.00 uur - 21.00 uur

Oude Gevangenis

Universiteit Hasselt

campus Hasselt

Martelarenlaan 42

3500 Hasselt

Lokaal Auditorium Louis Roppe

De 19e eeuwse Franse politiek filosoof Alexis de Tocqueville komt in zijn studie naar het functioneren van de democratie in de Verenigde Staten, De la democratie en Amerique, met opmerkelijk actuele observaties. In een democratie is in principe iedereen gelijk en er zijn geen hiërarchische banden. Dat kan leiden tot een schadelijk individualisme:  individuen kunnen door grotere welvaart en/of beter onderwijs gaan denken dat ze het als individu wel kunnen rooien, los van de medeburgers. Tocqueville signaleert in de VS een mechanisme dat dit tegengaat: verenigingen, genootschappen en andere vrijwillige samenwerkingsverbanden. Amerikanen verenigen zich graag op allerlei gebied en dit is volgens hem een van de pijlers voor een succesvolle democratie. Aan het eind van de 20e eeuw lijkt uit een aantal sociologische studies (Habits of the Heart van Robert Bellah c.s. en Bowling Alone van Robert Putnam) dit belangrijke anker in het gedrang te komen. Hoe staat het met de Amerikaanse verenigingszin? Welke gevolgen heeft dat voor de democratie? In hoeverre is de Amerikaanse casus maatgevend voor elke democratie?

Dr. Frank Inklaar

(°1957) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1997 op het proefschrift Van Amerika geleerd. Marshall-hulp en kennisimport in Nederland. Hij is werkzaam als universitair docent cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Hij doet onderzoek op de gebieden van Amerikanisering, modernisering en geschiedenis van de vrijetijdsbesteding (waaronder historische cultuur).

Studenten van de opleiding Cultuurwetenschappen kunnen de lezing als activiteit inbrengen in de module Het cultuurwetenschappelijk debat.

Gelieve u in te schrijven, ten laatste op 28 april 2017 via openuniversiteit@uhasselt.be.
Vermeld ook of u een deelnamebewijs wenst (enkel voor OU studenten).