SeniorenUniversiteit

Staat alles in mijn genen?

23 mrt 2015 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Krijgen slimme ouders slimme kinderen?

Zit muzikaal talent altijd in de familie? De hedendaagse genetica heeft tot een enorme toename in kennis geleid over de samenstelling en de werking van ons genoom. Maar dit wil niet automatisch zeggen dat alles genetisch is. Bovendien kunnen we met een nieuwe bril effecten van omgeving onder- zoeken en vooral de interactie tussen genen en omgeving beter begrijpen. De verdere studie van interactie tussen genen en omgeving zal zeker leiden tot een beter inzicht in het ontstaan van allerlei aandoeningen. Aangezien veranderingen in omgeving nog steeds gemakkelijker te realiseren zijn dan verandering van genen (zoals door gentherapie) zal de impact op onze gezondheidszorg belangrijk zijn.

Spreker

Prof. dr. Hilde Van Esch studeerde geneeskunde aan de KU Leuven. Haar doctoraatsonderzoek in de Moleculaire Genetica deed ze als onderzoeker van het FWO-Vlaanderen aan het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid. Zij promoveerde In 2000. Nadien was ze postdoctoraal onderzoeker aan het Institut Cochin – INSERM-Parijs. Zij is nu staflid van het Centrum Menselijke Erfelijkheid van het UZ-Leuven en assistent professor aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven. Haar onderzoeksdomein is het zoeken van nieuwe genen en genetische mechanismen die aan de basis liggen van verstandelijke beperkingen en aangeboren afwijkingen.

Presentatie

Download hier de presentatie >