Seniorenuniversiteit

Alzheimer en dementie: een wetenschappelijke benadering

21 mrt 2016 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Inschrijven

Het aantal mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie explodeert. Gaat het nu nog om ongeveer 47,5 miljoen patiënten wereldwijd, dan zouden dat er in 2030 al 75,6 miljoen zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – World Health Organization) voorspelt tegen 2050 een verdrievoudiging, tot 135,5 miljoen mensen. De WHO hield haar eerste globale ministerconferentie over het probleem. Dokters, wetenschappers en politici buigen zich over de mogelijkheden van een versterkte internationale samen- werking om de ziekte te beteugelen. Hoewel dementie nog niet te genezen is, kunnen patiënten beter omkaderd worden, vindt de WHO. Daarbij denkt de organisatie onder meer aan inspanningen om de ziekte al in een vroeg stadium op te sporen, met het oog op een meer doelgerichte behandeling van het fysieke lijden dat met dementie samengaat. De ziekte van Alzheimer is met 60 tot 70 procent de meest voorkomende vorm van dementie.

Tijdens de lezing van professor Christine Van Broeckhoven komt u meer te weten over onze hersenen, de veroudering ervan, het geheugen en dementie, meer concreet de ziekte van Alzheimer. Zij geeft meer inzicht in de genetica van dementie en gaat in op mogelijke nieuwe therapieën. Ook de risicofactoren voor het ontstaan van dementie vormen een belangrijk deel van deze lezing.

Spreker

Prof. dr. Christine Van Broeckhoven doctoreerde in de moleculaire biologie. Thans is zij gewoon hoogleraar en directeur van het onderzoeksdepartement voor moleculaire genetica aan de Universiteit Antwerpen. Voordien was zij directeur onderzoek van het laboratorium voor Neurogenetica in het Instituut Born-Bunge van de Universiteit Antwerpen. Het laboratorium voor Neurogenetica (nu geïntegreerd in de UA) is geselecteerd door het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie).

Reeds 30 jaar doet zij baanbrekend onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, frontaalkwabdementie en verwante ziekten. Ze werd hiervoor meermaals (inter)nationaal erkend en bekroond. Voor haar wetenschappelijk werk en voor haar sociaal bewogen inzet kreeg ze in 2014 een ere-doctoraat van de Universiteit Hasselt.

Inschrijven