Seniorenuniversiteit

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Inschrijven

Vandaag leeft bijna 15%  van de wereldbevolking met een geestelijke of lichamelijke handicap. De samenleving probeert zo goed mogelijk in te spelen op de noden van wie een beperking heeft. Maar hoe was de situatie in het Romeinse Rijk? Hoe werden gehandicapten daar behandeld? Hoe functioneerden ze in het dagelijkse leven? Welke antwoorden boden medici, filosofen en theologen op hun problemen?

‘Beperkt? Gehandicapten in het Romeinse Rijk’ is de allereerste studie over gehandicapten in de Romeinse oudheid. In zijn recent verschenen boek schetst de gastspreker de medische en materiële achtergronden van de antieke wereld en bespreekt hij de overlevingskansen van wie met een beperking geboren werd. In de lezing zoomt hij verder in op verschillende soorten handicaps: van mentale problemen, blindheid, doofheid, spraakgebreken tot mobiliteitshandicaps. Hij vult aan met de levensverhalen van wie met een beperking door het leven ging. Zo komen onder meer de legendarische ‘waanzinnige’ keizer Caligula, de ‘stotterende’ keizer Claudius en de blinde bard Homerus aan bod.

Spreker

Prof. dr. Christian Laes studeerde sociale en culturele geschiedenis van de Oudheid en de Romeinse periode. Hij is Adjunct Professor aan de University of Tampere (Finland). Hij doceert tevens Latijn en Oude Geschiedenis aan de UAntwerpen. Zijn onderzoek situeert zich op het vlak van de socio-culturele en mentaliteitsgeschiedenis van de Romeinse en de late oudheid, met klem- toon op de menselijke levensloop. In het kader van zijn expertise verzorgde hij bijdragen in te verschijnen overzichtswerken van toonaangevende Angelsaksische uitgevers: over opvoeding in de oudheid : een bijdrage in Roman Family V, in Ro- man Family Companion en een artikel in ‘Handbook on Childhood in Antiquity’ (Oxford University Press). Hij schreef ook volgende boeken: ‘Amor Roma’, ‘Kin- deren bij de Romeinen’, De jeugd in het Romeinse Rijk’. En recent is bij Davids- fonds ‘Beperkt? Gehandicapten in het Romeinse Rijk’ verschenen.

Inschrijven