SeniorenUniversiteit

Bewegen om te smeren… of te slijten? Hoe kraakbeenbelasting en bewegen hand in hand gaan.

04 jan 2016 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Inschrijven

Tijdens onze verschillende activiteiten in het dagelijkse leven bewegen we vele jaren moeiteloos. Onze gewrichten lijken probleemloos met de belasting om te gaan. Het gewrichtskraakbeen, dat zich ter hoogte van de botuiteinden bevindt, verdeelt de belasting over het hele gewrichtsoppervlakte en vermijdt dat er hoge belastingen optreden die het bot kunnen beschadigen.

De gewrichtsbelasting die optreedt tijdens het gaan is niet onbelangrijk: ter hoogte van de heup bedraagt ze 4 tot 5 keer het lichaamsgewicht, ter hoogte van de knie is ze iets lager: ongeveer 3 keer het lichaamsgewicht. Deze belastingen zijn niet onbelangrijk, want ze kunnen bij een persoon van 70 kg al snel oplopen tot 23 volle kratten bier van elk 15 kg voor de heup.

Bij mensen met gewrichtslijden ter hoogte van de knie is de belasting duidelijk afwijkend: tijdens de gangbeweging is niet alleen de grootte van de belasting toegenomen, maar zal de belasting ook anders inwerken, waardoor specifieke anatomische gewrichtsstructuren meer belast worden. Door de gangbeweging aan te passen is het mogelijk de belasting in het gewricht te wijzigen. Op basis van de voornoemde modelleringstechnieken werden specifieke strategieën voorgesteld die de belasting in de knie en de heup kunnen verminderen. Momenteel wordt in klinische studies nagegaan of deze gebruikt kunnen worden als bijkomend therapeutische interventie van gewrichtsaandoeningen.

Belasting is essentieel voor het instandhouden van kraakbeen: oefeningen met een matige intensiteit stimuleren de productie van moleculen die de dempen- de werking van kraakbeen verhogen. Op toegenomen leeftijd zal kraakbeen dunner en stijver worden, zodat het belangrijk is om de belastingintensiteit goed af te stemmen. Wanneer kraakbeen echter niet of minder belast wordt, zal zijn dikte en structuur verder afnemen, waardoor de beschermende functie naar het onderliggende bot nog verder afneemt.

Spreker

Prof. dr. Ilse Jonkers studeerde motorische revalidatie en kinesitherapie aan de KU Leuven en behaalde daar ook haar doctoraat in 2000. In haar desbetreffende dissertatie gebruikte ze computersimulaties om de coördinatie van de gangbeweging te bestuderen bij kinderen met Cerebral Palsy / Cerebrale Parese / hersenverlamming (CP) . Als postdoctoraal onderzoeker van het FWO was ze gedurende 2 jaar visiting scholar aan Stanford University. Momenteel is ze hoofd van de onderzoeksgroep biomechanica van de menselijke beweging in het departement kinesiologie aan de KU Leuven. Binnen haar onderzoeksgroep gebruikt ze computersimulaties om de belasting op het menselijk lichaam tijdens beweging te kwantificeren bij controlesubjecten maar ook bij subjecten met degeneratief gewrichtslijden. Verder onderzoekt ze de relatie tussen kniebelasting en kraakbeenregeneratie na specifieke chirurgische interventies. Daarnaast onderzoekt ze het potentieel van de simulatietechnieken voor pre-operatieve predictie van het gangpatroon na operatieve interventies bij kinderen met CP (cerebrale parese / hersenverlamming).

Inschrijven