Seniorenuniversiteit

China op een keerpunt? Mogelijke weerslag op de wereldeconomie

11 jan 2016 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Wanneer we de wereldeconomie analyseren, stellen we vast dat China in korte tijd de belangrijkste fabriek en bovendien de belangrijkste markt is geworden. Soms wordt er dan ook wel eens onheilspellend gedaan over het “gele gevaar” dat de wereldeconomie zal domineren. De westerse pers speelt daar graag op in door te alluderen op het feit dat alle producten (zullen) gefabriceerd worden in China en dat Chinezen veel buitenlandse bedrijven (zullen) overnemen. Anderzijds spelen vooral politici graag in op het feit dat de Chinezen veel geld hebben en een reddende engel kunnen zijn. Zowel landen als bedrijven vragen maar al te graag hulp aan de Chinezen, vaak op overheidsniveau, om begrotingen en bedrijven van de ondergang te redden.

De transitie van de Chinese economie en maatschappij zelf wordt gekenmerkt door drie belangrijke pijlers: ontwikkeling (van arm naar rijk), hervorming (van plan naar markt) en integratie van de Chinese economie in de wereldeconomie  via het opendeurbeleid voor buitenlandse handel en buitenlandse directe investeringen. China is door het opendeurbeleid tot de grootste fabriek van de wereld gegroeid, maar wel door buitenlandse firma’s die assembleren in China. Wanneer alleen naar de toegevoegde waarde wordt gekeken, is de bijdrage van China nog eerder beperkt, hoewel er uiteraard ook vooruitgang wordt geboekt in innovatie. De Chinese economie is vooral gegroeid door de enorme investeringen in productie- capaciteit en infrastructuur en minder door consumptie.

Het is belangrijk zich dit te realiseren en te leren samenwerken i.p.v. de controverse op te zoeken. Het is belangrijk om over de problemen te leren spreken, aangezien de Chinezen zelf beseffen dat wij vaak gelijk hebben over milieu, mensenrechten, etc., maar dat oplossingen niet altijd voor de hand liggen. Samenwerking kan tot een win-winsituatie leiden, bijvoorbeeld tot wederkerigheid in termen van marktopenheid voor investeringen, overnames, handel, …

Spreker

Prof. dr. Filip De Beule behaalde zijn master economie aan de Universiteit Antwerpen en nadien een MBA aan de Antwerp Management School (AMS). Zijn onderzoek en doctoraat aan deze universiteit ging over het management van Belgische filialen in China. Hij is thans professor International Business aan de KU Leuven campus Antwerpen. Hij doet onderzoek over multinationale ondernemingen uit nieuwe groeilanden.

Download hier de presentatie >