Seniorenuniversiteit

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Inschrijven

Londen is niet alleen het financiële hart van Europa, het is ook het grootste financiële centrum ter wereld. In de Londense City en enkele kilometers verderop, in Canary Wharf, werken meer dan 250.000 mensen in de financiële sector. Wat doen al die bankiers ? En waarom wonen en werken ze in Londen? Zijn ze verantwoordelijk voor de grootste economische crisis in meer dan tachtig jaar ? En welke oplossing hebben ze om ons uit die crisis te halen ? Of vinden ze het helemaal niet zo erg dat we in een crisis zitten ? Verdienen ze misschien zelfs veel geld aan de crisis ? Het zijn vragen waarop we graag een antwoord horen.

Dat al die zakenbankiers gevestigd zijn in een relatief kleine wijk in het oosten van Londen is geen toeval. De stad is al honderden jaren een populaire bestemming voor handelaars en hun financiers. The City of London doet er ook alles aan om de bankiers daar te houden. Die leveren stad en staat heel wat geld, aanzien en werkgelegenheid op. Londen zal wellicht nog lang de financiële hoofdstad van de wereld blijven, dankzij de sterke reputatie van de stad, de eeuwenlange ervaring in de financiële sector en de ideale geografische ligging, in een tijdzone tussen die van Azië en de Verenigde Staten.

Al die bankiers hebben wel degelijk advies om ons uit de crisis te halen. Maar net als heel wat economen spreken bankiers elkaar tegen. Er is bijgevolg geen eensgezindheid over de strategie om de economie weer aan te zwengelen. Het was nooit anders; iedere oplossing heeft voordelen maar ook nadelen. Bijgevolg zal het nog wel even duren vooraleer we de crisis achter ons kunnen laten.

Spreker

Prof. Pascal Paepen studeerde Handelswetenschappen, Bedrijfsmanagement en Fiscaliteit aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). Hij was obligatietrader bij Kredietbank. In oktober 2000 verhuisde hij naar Londen, waar hij directeur kapitaalmarkten werd van KBC Financial Products. Na de verkoop van deze afdeling aan Daiwa, een Japans beurshuis, werkte hij nog twee jaar voor deze groep.

Momenteel is hij docent “Bank & beurs”, “Economie” en “Internationaal ondernemen” aan de Thomas More Hogeschool Kempen. Hij is tevens gastprofessor “Bank en beurs” aan de KU Leuven-campus Brussel. Daarnaast presenteerde hij 14 jaar lang een dagelijks financieel-economisch praatje op Radio 1 en schreef hij columns voor onder andere De Morgen. Sinds januari
2015 is hij columnist voor Het Belang van Limburg.

Inschrijven