SeniorenUniversiteit

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Inschrijven

Euroscepticisme is al een oud fenomeen; het is uitermate divers maar vormt geen wezenlijk ‘probleem’ voor de Europese Unie.

Het ‘minder, minder, minder’-spreekkoor van de PVV in Nederland en het succes van het Front National bij lokale verkiezingen in Frankrijk hebben opnieuw de aandacht gevestigd op het mogelijk samengaan van extreemrechtse formaties in het Europees Parlement. Ook Marine Le Pen liet in haar overwinningsspeech al verstaan dat de volgende horde om de macht in Parijs te veroveren over Brussel en Straatsburg loopt. Peilingen wijzen trouwens uit dat beide partijen wel eens de grootste kunnen worden. Wat deze partijen op Europees vlak met elkaar verbindt, is niet zozeer een extreem rechts discours, maar hun afkeer voor de Europese Unie. Toegegeven, samen een fractie vormen in het Europees Parlement heeft allerlei financiële en praktische voordelen, maar ook een minimum aan ideologische eensgezindheid is daarbij nodig. Daar kan Europa dus voor zorgen. Deze partijen pleiten immers allemaal voor een ‘exit’ uit de EU. Volgens Wilders zal Nederland daar wel bij varen en Vlaams Belang en het Front National claimen min of meer hetzelfde voor Vlaanderen respectievelijk Frankrijk.

Euroscepticisme blijft trouwens niet beperkt tot het Parlement, laat staan dat de verkiezingen dit groeiend fenomeen hebben uitgevonden. Ook landen worden wel eens als ‘Eurosceptisch’ bestempeld. Denk bijvoorbeeld aan het Verenigd Koninkrijk of Denemarken. Soms is het ook dominant binnen één segment van de samenleving en is het een tijdelijk fenomeen. Zo liep de Belgische politieke klasse in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw allesbehalve warm voor het Europese integratieproject. Op Paul-Henri Spaak na vreesde zowat iedereen voor een nieuwe Duits-Franse dominantie ten koste van de kleine landen. Legendarisch is de anekdote dat minister van buitenlandse zaken Paul Van Zeeland zich verzette toen men bij de keuze voor een nieuwe Europese hoofdstad uitkwam bij ... Brussel.

Meer nog, het euroscepticisme is vaak het product van toegenomen demo- cratisering. Zodra Europa ook een politiek project werd, kregen de eurosceptici de wind in de zeilen. Dat is ook logisch: dissidentie hoort inherent bij een democratie. Europa mag trouwens niet klagen. Het aantal eurosceptici blijft min of meer beperkt. Maar dit mag de voorstanders van méér integratie niet
beletten de eurosceptici van antwoord te dienen. Meer nog, de EU is pas echt de naam ‘democratie’ waard als er zich naast het feit dat de aanwezigheid van eurosceptici de normaalste zaak van de wereld is, ook een echt debat ontspint met argumenten pro en contra Europese samenwerking.

Sprekers

Prof. dr. Steven Van Hecke doceert aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven en aan de KU Leuven KULAK waar hij verantwoordelijk is voor de doorstroomoptie politieke wetenschappen. Hij is als onderzoeker verbonden aan het KU Leuven Instituut voor de Overheid.

Wouter Wolfs is master in de Geschiedenis, master in de Vergelijkende en Internationale Politiek en master in de Europese Politiek en Beleid (KU Leuven - Corvinus Universiteit Boedapest). Hij werkt sinds 2013 als wetenschappelijk medewerker aan het KU Leuven Instituut voor de Overheid. Daarvoor werkte hij twee jaar in het Europees Parlement.

Inschrijven