SeniorenUniversiteit

De crisis in Oekraïne: een uitdaging voor de relatie tussen de Europese Unie en Rusland

05 okt 2015 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Inschrijven

De aanhoudende crisis- en oorlogssituatie in Oekraïne vraagt verdere duiding en heeft een enorme impact op de relaties tussen Rusland en het Westen. In deze voor- dracht gaat de gastdocent eerst in op de crisissituatie zelf: hoe is die kunnen ontstaan en wat zijn de belang- rijkste gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld sinds de Maidanrevolutie eind 2013 in Kiev tot de dag van vandaag? Hoe staat het met de diplomatieke inspanningen om tot een oplossing voor de crisis te komen?

In het tweede deel van de voordracht zoomt prof. Laenen in op wat deze crisis betekent voor de relaties tussen de Europese Unie en Rusland. Het assertieve buiten- landbeleid van Rusland stelt de Europese Unie voor grote uitdagingen in haar eigen onmiddellijke omgeving. Vormt Rusland een bedreiging voor de veiligheid binnen de Europese Unie? Kan de Europese Unie een krachtdadig antwoord bieden? Zijn we in een nieuwe Koude Oorlog beland? Deze en andere gerelateerde vragen zullen aan bod komen.

Spreker

Prof. dr. Ria Laenen studeerde Slavistiek aan de KU Leuven, behaalde daar- na een Master in Oost-Europese studies aan University College of London en een doctoraat in de politieke wetenschappen aan KU Leuven. Zij doceert aan de KU Leuven over Rusland en geopolitiek in Eurazië (de voormalige Sovjet-Unie) en breder over internationale politiek. Haar expertise situeert zich op het vlak van politieke ontwikkelingen in Rusland sinds het einde van de Sovjet-Unie en vooral op het vlak van het buitenlands beleid van Rusland t.a.v. de andere voormalige Sovjetrepublieken. Zij verbleef aan verschillende universiteiten in het buitenland als gastdocent en onderzoeker, o.a. aan Columbia University in New York, de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg, Immanuel Kant Universiteit van Kaliningrad, the Woodrow Wilson Center for International Scholars in Washington D.C. en het Centrum voor EU-Rusland Studies aan de universiteit van Tartu in Estland. In de Vlaamse media levert ze geregeld bijdragen over de gang van zaken in Rusland. Naast het doceren aan de universiteit zelf, geeft dr. Laenen ook graag lezingen voor een breder publiek.

Presentatie

Download hier de presentatie >