Seniorenuniversiteit

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

LEZING IS VOLLEDIG VOLZET - INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK

Eind 2009 werd Herman Van Rompuy verkozen tot voorzitter van de Europese Raad. Aan het eind van zijn ambtstermijn schreef hij op basis van zijn ervaringen een krachtig essay over het verleden én de toekomst van Europa.

Het grootste deel van zijn energie tijdens zijn jaren als ‘president’ van Europa ging naar de financiële crisis die de eurozone bedreigde. Van Rompuy vertelt in zijn boek ‘Europa in de storm’ hoe de Europese leiders te werk gingen om de storm te bedwingen en de euro te redden. Ook de rol van Europa in een steeds veranderende wereld komt aan bod. Net zoals de verwachtingen, ervaringen en teleurstellingen van de Europeanen zelf.

Wijs en gevat gaat hij geen enkele delicate vraag of onderwerp uit de weg. Hoe zorgen we voor meer werkgelegenheid en welvaart in de Europese Unie? En hoe kan de Unie op een ogenblik van twijfel de burgers van Europa ervan overtuigen dat de toekomst ligt in Europese samenwerking? Het boek geeft een uniek en boeiend inzicht in het belang, de werking en de toekomst van Europa. Zo ziet Van Rompuy Europa sterker uit de crisis komen, als de onmis- bare drager van de welvaart voor de volgende generatie. In de openingslezing zal hij dieper op deze ontwikkelingen ingaan.

Spreker

Herman Van Rompuy is minister van staat en eredoctor van de KU Leuven. Hij studeerde economie  en  wijsbegeerte aan  de KU Leuven. Na zijn studies was hij als attaché werkzaam bij de Nationale Bank van België. Nadien werd hij hoofd van CEPESS, de studiedienst van de toenmalige CVP. In 1988 werd hij voor deze partij senator (1988-1993), minister (1993-1999) en volksvertegenwoordiger (1999-2008). Van 1988 tot 1993 was hij tevens voorzitter van de CVP. In 2008 werd hij eerste minister en in 2009 de eerste ‘president’ van Europa.