SeniorenUniversiteit

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Inschrijven

Honderd jaar Pallieter - Samen het boek opnieuw lezen naar inhoud en vorm Over Felix Timmermans (1886 - 1947) en zijn meest gelezen roman Pallieter (1916) – in meer dan veertig talen vertaald – is in de loop der tijd veel te doen geweest. Het boek is zowel de hemel in geprezen als verguisd. In Nederland is het door de Kerk ooit verboden, wat er aanleiding toe gaf er een gekuiste versie van te laten verschijnen. Later heeft datzelfde instituut Kerk de auteur van o.m. Het Kindeke Jezus in Vlaanderen (1917) Driekoningentriptiek (1923), De pastoor uit den bloeyenden wijngaerdt (1924) en De harp van Sint-Franciscus (1932) weer in de armen gesloten. Bij enig opzoekwerk lijkt er, ook op het internet, aan de secundaire literatuur over de schrijver en zijn eerste echte boek geen eind te komen. Herdenkingen als die van vijftig jaar Pallieter, vijftig jaar overlijden van de auteur, de honderdste verjaardag van zijn geboorte, hebben ook in geschrifte allerlei beschouwingen  en al dan niet nieuwe inzichten opgeleverd, o.m. over de Rembrandtprijs die hem in 1942 door de Universiteit van Hamburg was toegekend, en de gevolgen daarvan. In Lier is er een Felix Timmermansplein  met een standbeeld van de schrijver; Pallieter heeft er een in het groen. Tien Vlaamse gemeenten en zes Nederlandse hebben een Felix Timmermanslaan of -straat. Er bestaat een Felix Timmermans Genootschap,  een Felix Timmermans Kring en zelfs een Felix Timmermans Gesellschaft – in het interbellum van de 20e eeuw was de schrijver immens populair bij onze oosterburen. Dit alles voor zover mogelijk ter zijde latend, wil de spreker de roman opnieuw met u lezen, zodat u zelf antwoorden vindt op inhoudelijke vragen als Was Pallieter een ‘groene jongen’ avant la lettre en een verre voorloper van GAJA-stichter Vandenbosch? – Hoe is het gesteld met zijn religieus bewustzijn  en praktijk? – Wat met zijn liefdeleven? – Laat Timmermans hem aan de ene kant niet wat veel cultuur ten toon spreiden en aan de andere kant nogal platvloerse dingen doen ? Bovendien is er allicht de niet te beantwoorden vraag waar de zorgeloze, soms hyperkinetische levensgenieter in zijn sprookjeswereld van materiële overvloed eigenlijk van leeft. En wat taal en stijl betreft o.m.: Wat voor soort metaforen overheersen de vorm en hoe kwam Timmermans daar misschien wel aan? Dit alles ‘geïllustreerd’ met passages en citaten uit het boek – een lezing mét Pallieter, niet alleen óver hem.

Spreker

Prof. dr. Jos Wilmots is emeritus gewoon hoogleraar van de Universiteit Hasselt, destijds Limburgs Universitair Centrum. In de jaren zestig van de vorige eeuw was hij docent Nederlands aan de J.W. Goethe Universiteit van Frankfurt am Main, waar hij een leerboek Nederlands schreef dat later aan vele instellingen in Europa en daarbuiten gebruikt werd. Van 1971 tot 2005 organiseerde en leidde hij op de Diepenbeekse Universitaire Campus in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap en de Nederlandse Taalunie ieder jaar een internationale zomercursus Nederland- se Taal en Cultuur (gedurende 3 weken met 100 en meer deelnemers uit meer dan 25 landen). Eind jaren ’80 van de vorige eeuw schreef en presenteerde hij voor de VRT een Cursus Duits in 20 afleveringen. In 2003 werd hem door de Tsjechische Universiteit Olomouc een eredoctoraat verleend.

Inschrijven