SeniorenUniversiteit

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Inschrijven

Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Republiek Turkije, en zijn aanhangers, de kemalisten, hielden de blik op Europa en het Westen gericht. Ze zetten zich af van het multi-etnische Ottomaanse Rijk, de voorganger van de republiek, en wilden van Turkije een seculiere en homogene natiestaat maken. Daarom beschouwden ze de politieke islam en het Koerdische nationalisme als de grote vijanden van de staat.

Vandaag zwaait de ‘Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling’ (AKP), een religieus geïnspireerde partij, de plak in Turkije en eisen de Koerden zelfbeschikking. Is het einde van het kemalistische Turkije aangebroken ? Hoe is Turkije de laatste jaren veranderd ? Zal dat Turkije ooit lid worden van de Europese Unie ? Indien niet, zal Turkije zich dan meer richten op het Midden-Oosten en de islamitische wereld ? Onmiskenbaar is dat Turkije in het Midden-Oosten zijn een zo sterk mogelijke rol als regionale macht probeert te spelen, geïnspireerd door de grandeur van het Ottomaanse Rijk. Turkije lijkt intern verscheurd te zijn, maar zweeft ook op buitenlands vlak tussen Oost en West.

Spreker

Prof. dr.  Dirk  Rochtus doceert internationale politiek aan de  KU  Leuven- Campus Antwerpen. Als doctor in de politieke wetenschappen onderzoekt hij de politiek van Duitsland en Turkije en vraagstukken van nationalisme. Hij is voorzitter van het ADVN (Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams Nationalisme), dat onderzoek doet naar de Vlaamse beweging en nationalisme, en ondervoorzitter van het Vlaams Vredesinstituut bij het Vlaams Parlement. Hij publiceert als opiniemaker ook in kranten als De Standaard en De Morgen en in online media als www.knack.be en www.doorbraak.vla

Inschrijven