SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Johann Sebastian Bach componeerde zijn bekende Wei- hnachtsoratorium toen hij als cantor werkzaam was in Leipzig. Hij was er verantwoordelijk voor de muziekuitvoeringen van de vier kerken van de stad en moest regelmatig nieuwe werken ten gehore brengen. Zo klonk het Weihnachtsoratorium voor het eerst in de kerstperiode van 1734. De titel van het werk is wat misleidend: het is geen oratorium in strikte zin, maar een grootschalige cyclus van zes cantates destijds uitgevoerd op de zes feestdagen van Kerstmis tot Driekoningen.

De muzikale vertelling ontvouwt zich net zoals in de passies van Bach met drie tekstlagen: bijbelpassages, koraalteksten en nieuw geschreven poëzie. Daar vloeien recitatieven, aria’s, arioso’s en koren uit voort. In tegenstelling tot de dramatische passies, is het Weihnachtsoratorium meer beschouwend van aard. De nadruk ligt niet zozeer op het vertellen van het verhaal, het is eerder een reflectie op de bekende kerstgeschiedenis.

Uit het Weihnachtsoratorium worden de mooiste muzikale momenten gelicht door Rose-Marie Hendrikx.

Spreker

Rose-Marie Hendrikx studeerde Muziekwetenschappen aan de KU Leuven en behaalde een Eerste Prijs Notenleer en Pedagogisch diploma aan het Lemmensinstituut. Ze is docente Algemene Muziekcultuur en Muziekgeschiedenis aan de Kunstacademie Noord-Limburg. Daarnaast geeft ze regelmatig voordrachten en luistercursussen.