SeniorenUniversiteit

Schrijft een journalist zomaar wat hij wil? Persvrijheid en beroepsethiek in de Vlaamse media

24 apr 2017 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Nieuws is er altijd en overal, en het aanbod groeit met de dag. Tegelijk staat de geloofwaardigheid van journalistiek en media geregeld ter discussie. Mensen stellen vragen bij schokkende beelden van terreurdaden, respect voor privacy, fouten in artikels of reportages, beledigende cartoons, opdringerige interviews, omgang met slachtoffers, facebook-foto’s in de krant, (on)partijdige journalisten, het nut van live verslaggeving of straatinterviews, enz.

Wat doen journalisten en media om de kwaliteit van hun berichtgeving te waarborgen? Bestaat er een journalistieke beroepsethiek, en wie garandeert dat die wordt nageleefd? Waar kan de burger terecht als hij klachten heeft?

Deze en andere vragen behandelt de spreker. Aan  de hand van concrete voorbeelden licht hij toe wat journalistieke beroepsethiek inhoudt, en schetst hij de dilemma’s waar journalisten dagelijks mee geconfronteerd worden. Een schets waarmee ook lezers, kijkers, luisteraars en surfers hun voordeel kunnen doen.

Spreker

Pieter Knapen begon zijn loopbaan als assistent bij het departement Politieke Wetenschappen aan de KU Leuven, maar stapte snel over naar de journalistiek. Hij werkte 22 jaar bij de VRT, achtereenvolgens als radiojournalist, eindredacteur, hoofdredacteur van de online redactie, algemeen hoofdredacteur van de geïntegreerde nieuwsdienst (radio, TV en online) en directeur kwaliteitszorg en beroepsethiek voor de hele omroep. In 2010 werd hij directeur communicatie aan de KU Leuven. Sinds 2014 is hij secretaris-generaal en ombudsman bij de Raad voor de Journalistiek. De Raad houdt zich als zelfregulerend orgaan voor alle Vlaamse media bezig met journalistieke beroepsethiek. Burgers kunnen bij de Raad terecht met vragen en klachten.