SeniorenUniversiteit

Europa en de terugkeer van de geschiedenis

29 jan 2018 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Na de val van de Berlijnse muur veinsde Europa zelfvertrouwen. Het was een geloofwaardige act. De Europese integratie boekte historische overwinningen op de Duitse en de Europese deling. En Europa werd een machtsblok in de wereld. Grote vragen drongen zich op. Wat wordt Europa ? Waar staat het voor ? Waar lopen de grenzen ? Maar de antwoorden op deze vragen werden angstvallig vooruitgeschoven, alsof de vragen niet bestonden of vanzelf zouden verdwijnen.

In zijn lezing onderzoekt de gastspreker het getroebleerde Europa van vandaag. Hij doet dit direct na het ‘thriller-jaar’ 2017, waarin er verkiezingen waren in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Ook werd een eerste echt besluit over de Brexit genomen en werd veiligheid verder op de proef gesteld.

Als de huidige problemen van Europa iets bewijzen, dan is het wel dat de Europese vakantie van geschiedenis en politiek voorbij is. In Europa draait het weer om ideeën en macht. Dat is meeslepend en ontwrichtend. En het vergt zelfbewustzijn als tegenwicht. Hoe houden Europa, de Benelux en Limburg zich in dit krachtenveld? Hoe levensvatbaar is de Europese ‘orde van Maastricht’ 25 jaar na ondertekening van het Verdrag van Maastricht?

Spreker

Prof. dr. Mathieu Segers is hoogleraar Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit Maastricht en decaan van het University College Maastricht. Hij was voordien Fulbright-Schuman fellow aan het Centrum voor Europese studies aan de Universiteit van Harvard en senior fellow aan het departement Politieke en Internationale Relaties aan de Universiteit van Oxford. Zijn onderzoek is gericht op de geschiedenis en de voorgeschiedenis van de Europese integratie en de Trans-Atlantische relaties. Hierover publiceert hij in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Met zijn boek ‘The Netherlands and European integration’ won hij in 2013 de Nederlandse prijs voor het beste politieke boek. Hij is columnist in het Financieel Dagblad en in de Groene Amsterdammer en is staflid van de ‘Netherlands Scientific Council for Government Policy’.