SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Hogere organismen, planten en dieren, kunnen niet overleven zonder symbiotische micro-organismen. Dieren herbergen een uitgebreid microbioom in hun spijsverteringsstelsel, terwijl planten een beroep doen op schimmels voor een efficiënte opname van voedingsstoffen uit de bodem. Mycorrhiza fungi [Grieks mukès = schimmel en rhiza = wortel; fungi zijn zwammen] beschermen de wortels van hun gastheer tegen uitdroging en pathogene schimmels. Hun schimmelnetwerken in de bodem zijn belangrijk voor de landecosystemen op aarde, ze vormen immers een tussenschakel bij de recyclage van voedingsstoffen die vrijkomen bij de afbraak van organisch materiaal. Deze bodemschimmels vormen tevens een aanzienlijk koolstofreservoir,waardoor ze een rol spelen in de strijd tegen het broeikaseffect.

De diversiteit aan mycorrhizaschimmels is bijzonder groot. Specifieke soorten zijn aangepast aan verschillende (micro-)habitats, verschillende gastheren, klimaten … Sommige schimmels zoals de bruine ringboleet hebben zich aangepast aan bodemverontreinigingen en kunnen daardoor hun gastheer beschermen tegen toxiciteit. We gaan wat dieper in op de mechanismen die in de mycorrhizasymbiose gebruikt worden om de overleving van planten en fungi te garanderen op bodems verontreinigd met zware metalen.

Spreker

Prof. dr. Jan Colpaert studeerde biologie aan de KU Leuven en doctoreerde er in de microbiële ecologie. Na een postdoctorale periode aan deze universiteit werd hij in 2002 zelfstandig academisch personeelslid aan de Universiteit Hasselt. Thans is hij er hoogleraar en decaan van de faculteit Wetenschappen. In het Centrum voor Milieubiologie is zijn onderzoek gefocust op de evolutionaire processen en de genetische determinanten die leiden tot tolerantie van zware metalen. Het onderzoek gebeurt op de bruine ringboleet (Suillus luteus), een pioniersoort die ectomycorrhiza vormt met dennen. De soort is uniek omdat ze zich snel heeft aangepast aan de toxiciteit van verschillende zware metalen (Zn, Cd, Cu). De metaaltolerantie van de schimmel speelt een cruciale rol bij de overleving van zijn gastheer wanneer die groeit in toxische bodems.