SeniorenUniversiteit

Symfonie nr. 6, de Pastorale van Ludwig van Beethoven (luisterlezing)

14 mei 2018 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

In zijn Zesde Symfonie, de ‘Pastorale’ bezingt Ludwig van Beethoven zijn liefde voor de natuur. Hij noteerde bij de titel ‘Erinnerungen an das Landleben’ en gaf de vijf delen van de symfonie beschrijvende titels. Deze roepen idyllische scènes op, gaande van kwetterende vogels en kabbelende beekjes tot opzwepende boerenfeestjes en een heftige wolkbreuk die overgaat in regenbooggeluk. Maar zoals Beethoven zelf aangeeft, gaat het ‘meer om de uitdrukking van gevoelens dan om een schildering’. Hij neemt de luisteraar mee naar een gevoelswereld van geluk, vredigheid en dankbaarheid en in die zin is de ‘Pastorale’ een atypisch werk binnen zijn oeuvre van symfoniëen.

De gastspreker gidst u doorheen het weidse muzikale landschap van de ‘Pastorale’ en zorgt voor een verdiepende luisterervaring.

Spreker

Rose-Marie Hendrikx studeerde Muziekwetenschappen aan de K.U.Leuven en behaalde een Eerste Prijs Notenleer en Pedagogisch diploma aan het Lemmensinstituut. Ze is docente Algemene Muziekcultuur en Muziekgeschiedenis aan de Kunstacademie Noord-Limburg. Daarnaast geeft ze regelmatig voordrachten en luistercursussen.