TTO - Bedrijf en regio

Prof. dr. Dominique VANDIJCK

32-11-268563

dominique.vandijck@uhasselt.be

Kwaliteit: doel of middel voor geïntegreerde zorg?

Veilige zorg is een evidente verwachting en een belangrijk kenmerk van kwaliteitsvolle zorg. Ondanks de vele inspanningen van het werkveld is het garanderen van patiëntveiligheid niet evident. Onder impuls van het toonaangevende rapport ‘To Err is Human’ (Institute of Medicine, 1999) is er een steeds grotere bewustwording van het belang om continue en structureel te werken aan het verbeteren van kwaliteitsvolle zorg. Hoe belangrijk de rol van de ziekenhuizen ook is in dit verhaal, is deze focus te eng wanneer vertrokken wordt vanuit de context van de patiënt. Er zijn dan ook vele aanknopingspunten met andere domeinen en disciplines binnen de zorgsector.

Uitgaande van de vraag ‘Kwaliteit: doel of middel voor geïntegreerde zorg?’ organiseert de Onderzoeksgroep Patiëntveiligheid, Gezondheidseconomie & Zorginnovatie van de Universiteit Hasselt de Trefdag Patiëntveiligheid.

Doel van deze trefdag is om de ruime zorgsector goed te informeren over de huidige en toekomstige evoluties inzake patiëntveiligheid. Concreet zal de focus liggen op het toenemende belang van kwaliteitsvolle, veilige, betaalbare en onderling goed afgestemde (eerstelijns)zorg om ook in de toekomst ons gezondheidszorgsysteem duurzaam te houden en waarin er nog steeds ruimte zal zijn voor innovatie en billijke economische groei.

Deze trefdag is de uitgelezen kans om naast inspirerende en praktijkgerichte lezingen, debatten, videomateriaal, ... met vele collega zorgprofessionals, beleidsmensen, ondernemers en onderzoekers in interactie te gaan over wat ons het meest nauw aan het hart ligt, namelijk hoogkwalitatieve zorg verstrekken.

Programma

De moderator van de Trefdag Patiëntveiligheid is dr. Marleen Finoulst, arts, journalist en hoofdredacteur van Bodytalk.

08.45u

Ontvangst met koffie en ontbijtkoeken

09.30u

prof. dr. Piet Stinissen (UHasselt)

09.45u

Uitdagingen voor toekomstige zorg
prof. dr. Dominique Vandijck (UHasselt – UGent)

10.00u

Rol van de eerste lijn in het streven naar patiëntveiligheid in geïntegreerde chronische zorg
prof. dr. Liesbeth Borgermans (VUB)

10.15u

Patiëntveiligheid door de bril van de huisartsen
dr. Maaike Van Overloop (Domus Medica)

10.30u

Dokteren met kwaliteit
dr. Luc Seuntjens (Het Artsenhuis, Beerse)

10.45u

Naar innovatie van patiëntgerichte zorg
dhr. Roel Heijlen (Vlaams Patiëntenplatform)

11.15u

Koffiepauze

11.45u

Het ziekenhuis als episodische schakel in het zorgproces
dhr. Peter Degadt (Zorgnet Vlaanderen)

12.00u

Aan de andere kant van het bed
prof. dr. Patrik Vankrunkelsven (KU Leuven – CEBAM)

12.15u

Patiëntveiligheid in geïntegreerde zorg, visie vanuit het beleid
dhr. Jo Vandeurzen (Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid & Gezin)

12.25u

Reflecties vanuit de eerste lijn
prof. dr. em. Jan Heyrman (KU Leuven)

12.40u

Paneldiscussie

13.00u

14.00u

VITALINK next generation
dhr. Dominique Dejonckheere (Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid)

14.10u

Gebruik van mHealth: treat or threat?
prof. dr. Pieter Vandervoort (UHasselt – ZOL)

14.20u

Ondernemerschap en integratie van zorg hand in hand
dr. Pieter Van Herck (VOKA Health)

14.30u

14.40u

Keynote - Patiëntgerichtheid als kernkwaliteit van de Vlaamse zorgsector
prof. dr. Hub Wollersheim (Radboud ziekenhuis, Nijmegen)

15.15u

Inspirerende best practices uit het buitenland
prof. dr. Bert Vrijhoef (VUB)

15.30u

Ontwikkeling van een praktijkgericht kaderwerk voor het implementeren en monitoren van kwaliteitsvolle zorg in een geïntegreerde context
drs. Sonja Vertriest (UHasselt)

15.45u

Geïntegreerde zorg door genetwerkte zorgorganisaties, eerste bevindingen van het CORTEXS onderzoeksproject
prof. dr. Geert Van Hootegem (KU Leuven)

16.00u

Slotreflecties en paneldiscussie

16.30u

Netwerkreceptie

Doelgroep

Zorgprofessionals, beleidsmakers, kwaliteitscoördinatoren, ondernemers en onderzoekers uit de zorgsector

Accreditering voor artsen werd aangevraagd.

Praktische info

De Trefdag Patiëntveiligheid zal doorgaan op dinsdag 5 mei 2015 van 08.45 - 16.30 uur in zaal ‘De Schelp’ van het Vlaams Parlement te Brussel.

Deelname aan de studiedag kost 125€ (excl. BTW).  De inschrijvingen zijn afgesloten.

Sfeerfoto's

Bekijk hier enkele sfeerfoto's van de Trefdag Patiëntveiligheid >