menu

Postgraduaat Cleantech Management


Postgraduaat Cleantech Management

Universiteit Hasselt - Knowledge in action

GETUIGENISSEN

Deelnemers over het postgraduaat Cleantech Management

Momenteel volgen 17 deelnemers de eerste jaargang van het postgraduaat. Waarom schreven zij zich in? Wat zijn hun verwachtingen? En waarom voelen zij de nood aan bijkomende opleiding?

 

“Clean technologies kun je niet meer los zien van elkaar” 

Ingenieur Felix Lacroix, adviseur Duurzame warmte & koude van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, steekt elke donderdag de grens over om de opleiding te volgen. “We worden geconfronteerd met steeds performantere clean technologies. Maar de interactie tussen deze verschillende technologieën blijft onderbelicht. Ik verwacht dat deze opleiding mij een helder beeld geeft van alle mogelijkheden, zodat ik een neutraal advies kan geven. Als werknemer van een overheidsinstantie mag ik mensen niet de indruk geven dat ik bevooroordeeld ben of een adept ben van een bepaalde technologie.” Felix Lacroix is ook tevreden over het niveau van de opleiding. “Ik vind de combinatie van lesgevers met praktijkervaring en academici interessant. Wat mij over de streep trok, is dat ons wordt aangeleerd hoe we bedrijven en instellingen met gedegen businessmodellen kunnen overtuigen om zich in te zetten voor duurzaamheid. Het aspect communicatie is in mijn job essentieel.”

 

 

“Je leert economische haalbaarheid analyseren”

Een carrièreswitch kan ook een aanleiding zijn om bij te studeren. Dat is het geval voor Toon Wassenberg, zelfstandig consulent en Chief Sustainability Officer bij Aerocircular. “Ik heb al heel wat beleidservaring opgedaan, maar heb nu een eigen bedrijf opgericht. Het postgraduaat is dus een mooie aanvulling op mijn cv.” Zou hij de opleiding ook aanraden aan collega’s? “Jazeker. Deze opleiding opent je perspectief op clean technologies. Meestal ben je enkel bezig met je eigen vakdomein, maar in deze opleiding komen alle technologieën aan bod. Bovendien leer je de economische haalbaarheid analyseren en ook communiceren over cleantech. Nuttige vaardigheden voor mensen die actief zijn in de milieusector.” Volgens Toon Wassenberg heeft de bedrijfswereld wel degelijk nood aan zo’n opleiding. “Vele klassieke bedrijven willen wel meestappen in deze revolutie, maar weten niet hoe. De opleiding biedt een stoomcursus cleantech, wat hen zal helpen om een duurzame speler te worden in de circulaire economie.”

 

“Ook voor kmo’s”

Milieuconsultant Leen Scheers volgt de opleiding geboeid. “Ik wil mij specialiseren in duurzame technologieën en de manier waarop die geïntegreerd kunnen worden in de procesindustrie. Met deze opleiding wil ik daar meer over te weten komen. Ik koos dit postgraduaat omdat het een uitgebreide opleiding is waar verschillende facetten van cleantech aan bod komen.” Haar verwachtingen worden ingelost. “De lat ligt hoog. Je moet niet alleen de lessen bijwonen, maar ook bijkomende research doen. Ik neem dat er met plezier bij omdat de materie mij fascineert.” Volgens Leen betekent de opleiding een meerwaarde voor alle soorten bedrijven. “Duurzaam produceren is niet alleen iets voor grote bedrijven maar ook voor kmo’s. Ook die worden zich meer en meer bewust van het belang van een duurzame economie. Naast milieu- en financiële voordelen kan cleantech ook een belangrijk strategisch voordeel opleveren.”

 

Deze getuigenissen verschenen in Mblad. Lees hier het volledige artikel >