Logo UHasselt

menu

LIMBURGS GEBOORTECOHORT


We volgen je Stap na Stap!

LIMBURGS GEBOORTECOHORT

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAT IS HET LIMBURGS GEBOORTECOHORT?

Het Limburgs Geboortecohort is een studie waarbij we het effect van genen en omgeving op de gezondheid van kinderen geboren in Limburg onderzoeken, door ze stap na stap op te volgen van baby tot jongvolwassene.

De studie werd opgestart in februari 2010 in samenwerking met Ziekenhuis Oost-Limburg en kent momenteel al meer dan 1700 deelnemers!Waarom is dit onderzoek belangrijk voor U?

Omgevingsfactoren, zoals luchtverontreiniging, kunnen al tijdens de zwangerschap de gezondheid van de baby beïnvloeden. We weten momenteel dat ouderdomsaandoeningen, zoals hart– en vaatziekten, dementie en diabetes, vroeg in het leven hun oorsprong kennen.

Aan de hand van deze studie proberen we meer inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismen van deze ouderdomsaandoeningen. Het bestuderen van pasgeborenen en kinderen laat ons toe om op zoek te gaan naar voorspellende merkers van veroudering die gelinkt zijn met omgevingsblootstellingen.

Op basis van de resultaten kunnen we sneller en efficiënter zoeken naar concrete toepassingen en innovatieve strategieën in de milieugeneeskunde die de ongeborenen beschermen tegen schadelijke milieublootstellingen. Op deze manier kunnen we preventief ingrijpen om de gezondheid van het (ongeboren) kind te beschermen en de prenatale invloed op de ontwikkeling van ouderdomsaandoeningen te beperken. Want voorkomen is nog steeds beter dan genezen!

We hopen dat u alles over onze studie kan terugvinden op deze website. Aarzel anders niet om contact met ons op te nemen!