Hou mij op de hoogte

Logo UHasselt

menu

Sociale wetenschappen


Onderwijs

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

BACHELOR SOCIALE WETENSCHAPPEN: STUDIEPROGRAMMA


De driejarige bacheloropleiding bestaat uit 180 studiepunten, die zijn verdeeld over drie bachelorjaren van telkens 60 studiepunten. Het aantal studiepunten staat voor de totale studietijd die een gemiddelde student aan dat opleidingsonderdeel zal besteden om de leerstof grondig te verwerken: les volgen, voorbereidingen maken, studeren, groepswerken… Eén studiepunt komt overeen met 25 à 30 uur studietijd. De eerste 90 studiepunten van de opleiding zijn gemeenschappelijk voor alle studenten. Het curriculum van het gemeenschappelijk studieprogramma vind je hieronder terug.

Tijdens dit gemeenschappelijk studieprogramma ontwikkel je een brede blik op de jou omringende wereld. In de opleidingsonderdelen Communicatiewetenschappen I, Sociologie I en Politicologie en Bestuurskunde I proef je van verschillende sociaalwetenschappelijke disciplines. Ook maak je kennis met een aantal ondersteunende wetenschappelijke disciplines zoals rechten, psychologie, filosofie, geschiedenis en economie. Daarnaast verwerf je de noodzakelijke kennis en vaardigheden om een sociaalwetenschappelijk onderzoek op poten te zetten.

Na anderhalf jaar kies je voor één van de drie specialisaties: Communicatiewetenschappen, Sociologie of Bestuurskunde. Hoewel er nog een aantal opleidingsonderdelen gemeenschappelijk zijn tijdens deze specialisatiefase, is het merendeel van de vakken afgestemd op de door jou gekozen specialisatie. Je volgt meer gespecialiseerde opleidingsonderdelen zoals “Globalisering, cultuur en religie”, “Data, technologie en innovatie” en/of “Democratie, politiek en participatie”. In verschillende opleidingsonderdelen rond de grand challenges scherp je jouw interdisciplinaire kijk op de samenleving aan. Je bouwt ook je methodologische kennis en vaardigheden verder uit en krijgt de vrijheid om via keuzevakken een lessenpakket samen te stellen op maat van jouw talenten en interesses!


In het derde bachelorjaar verwerf je via een stage heel wat relevante (praktijk)ervaring. Via een aantal Engelstalige opleidingsonderdelen kom je verder in contact met het internationale karakter van de opleiding. Zin in meer? Dan bieden we je de mogelijkheid om via een Erasmusuitwisseling te proeven van een buitenlands verblijf. Ter afronding van je studie verdiep je je in een specifiek onderwerp in je bachelorscriptie.

Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen die mogelijk nog in de loop van het academiejaar kunnen doorgevoerd worden. Het programma is definitief bij de start van de inschrijvingen en kan worden teruggevonden in de studiegids.