Logo UHasselt

menu

IMOB


Onderzoek

Calamiteitenroutes op Klaverblad in Lummen duidelijk aangegeven

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

CALAMITEITENROUTES OP KLAVERBLAD IN LUMMEN DUIDELIJK AANGEGEVEN

De autosnelweg is door een ernstig incident versperd, wat nu? Opdat automobilisten bij zware verkeershinder hun eindbestemming toch bereiken, werkte Vlaanderen een systeem van ‘calamiteitenroutes’ – omleidingsroutes – uit. De signalisatie van die routes is cruciaal om het verkeer efficiënt te laten doorstromen. Dit onderzoek spitst zich toe op de calamiteitenroutes bij het Klaverblad in Lummen. Als het verkeer er dichtslibt, worden vier alternatieve routes opengesteld. Wegen en Verkeer Limburg wil na de herinrichting van het knooppunt de signalisatie ervan uittesten en klopte daarvoor bij IMOB aan.

Gefaseerde boodschapstrategie
IMOB evalueerde de effectiviteit van een gefaseerde boodschapstrategie, waarbij automobilisten telkens stukjes informatie krijgen. Eerst lezen zij op dynamische borden wat er gebeurd is en welke uitrit ze moeten nemen om op hun eindbestemming te geraken (bv. ongeval E313 à Antwerpen + Luik via uitrit 26). Daarna wordt ter hoogte van de uitrit aangegeven, welke letter ze moeten volgen (bv. voor Antwerpen – volg route F). Op het einde van de uitrit, waar de bestuurder de gewestweg oprijdt, staat de richting aangeduid (bv. Route F – naar links).

Dit onderzoek zocht door middel van een rijsimulatoronderzoek naar knelpunten in vijf bestaande signalisatiescenario’s. In de simulatiefilm reden de proefpersonen op de E314 komende van Genk/Aken of van Brussel/Leuven. Zij kregen de instructie om een bepaalde richting te volgen (bv. U bent onderweg naar Leuven). Er werd telkens nagegaan of de bestuurders de juiste lettercode volgden. De beelden die geprojecteerd werden, waren op voorhand met camera’s opgenomen. De onderzoekers koppelden de resultaten aan het kijkgedrag van de proefpersonen. Het onderzoek wees uit dat de gefaseerde boodschapstrategie lijkt te werken, maar IMOB formuleert nog enkele adviezen en optimalisaties.

Terug naar overzicht >