Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

BIOMED voert DNA-onderzoek bij bekende Limburgers    22 nov 2011

22 nov 2011

Dit deed de UHasselt in opdracht van het Provinciaal Integratiecentrum (PRIC). En wat blijkt? Koen Vanmechelen en Abdel Wahhabi hebben dezelfde oermoeder! De test maakt dus duidelijk dat uiterlijke verschillen tussen personen lang niet altijd alles zeggen.

Drie Limburgers met een migratiegeschiedenis
Bij DNA-onderzoek wordt zowel de afstamming in de zogenaamde 'paternale' (mannelijke) als 'matriarchale' (vrouwelijke) afstammingslijn onderzocht voor mannelijke deelnemers. Bij vrouwelijke deelnemers wordt alleen de 'matriarchale' (vrouwelijke) lijn onderzocht. De uitgebreide analyse toont aan dat alle drie de bekende Limburgers een migratiegeschiedenis hebben, al dan niet in een verder verleden. Sterker nog: Koen Vanmechelen en Abdel Wahhabi hebben dezelfde oermoeder. Ze zijn met elkaar verwant!

Is er een biologische verklaring voor racisme?
Op 23 november om 20u vindt in de marge van dit onderzoek het debat "Omgaan met diversiteit" plaats aan de UHasselt met Dirk Draulans (bioloog, journalist bij Knack), prof.dr. Norbert Vanbeselaere (psycholoog KULeuven) en Bambi Ceuppens (antropologe, Africamuseum). Stijn Meuris is moderator. Bestaan er biologisch verklaarbare gronden voor racisme en uitsluiting? Welke (groeps-)psychologische processen beïnvloeden dit? En bepalen wij als individu volledig zelf wat we denken? Deze vragen vormen de insteek voor het debat. Het DNA-onderzoek bij de 3 bekende Limburgers en het debat kaderen in Schoon Volk, een tentoonstelling over uiterlijk die door Limburg reist tot en met 12 februari 2012.


Bekijk hier het Youtube-filmpje over de speekseltest van de drie BV's.