Logo UHasselt

menu

IMOB


Actueel

IMOB

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Altijd al eens achter het stuur van een rijsimulator willen zitten?    6 sep 2019

Altijd al eens achter het stuur van een rijsimulator willen zitten?
6 sep 2019

EXTERNE CONTACTPERSOON

Sarah Hershko (Doctoraatsstudent UHasselt en Universiteit Antwerpen)

sarah.hershko@uhasselt.be

In het kader van een doctoraatsonderzoek naar de effecten van lichtverblinding op de rijvaardigheid, zijn we op zoek naar deelnemers voor testen met de rijsimulator. Dit onderzoek kadert in een project van de UHasselt en de Universiteit Antwerpen. 

Voorwaarden voor deelname

  • U bent in het bezit van een rijbewijs B

Wat verwachten we van u? 

Interesse om deel te nemen? Mail naar sarah.hershko@uhasselt.be om u aan te melden en eventueel bijkomende info te bekomen. We maken vervolgens een afspraak voor een rijsimulatorsessie (ca. 45 min.) en een kort oogheelkundig onderzoek (ca. 15 min.). Deze afspraak zal doorgaan in het Instituut voor Mobiliteit (UHasselt, Wetenschapspark 5, 3590 Diepenbeek). Alle deelnemers maken kans om een Fnac-bon ter waarde van 50 euro

Deze studie komt voort uit een samenwerking tussen IMOB (UHasselt) en de Dienst Oogheelkunde van het UZA (Universiteit Antwerpen). Het rijsimulatoronderzoek wil het effect van verblinding (bv door een laagstaande zon, of koplampen van tegenliggers) op rijvaardigheid in kaart brengen. Verblinding is een gevolg van licht dat binnenin het oog verstrooid wordt, het zogenaamde strooilicht. Naarmate men ouder wordt blijkt de mate van verblinding (of strooilicht) toe te nemen, dit kan gemeten worden aan de hand van een strooilichtmeter. 
 
Het doel van dit onderzoek is om de rijvaardigheid (in aanwezigheid van een felle lichtbron) te correleren aan de strooilichtwaarde van de testpersonen. Op die manier zal men een veiligheidsmarge voor strooilicht kunnen vastleggen.