Logo UHasselt

menu

UHasselt


Corona

Corona

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

FAQ CORONAVIRUS

We updaten deze pagina telkens als nieuwe of aanvullende informatie beschikbaar is. Check dus regelmatig de antwoorden die voor jou van toepassing zijn.

Waar en wanneer heb ik les?

Wat is Blackboard of Toledo en waar vind ik het?

Mag ik nog naar de campus komen?

Ik heb online les. Waar kan ik terecht voor hulp bij ICT-problemen?

Waar kan ik terecht met vragen omtrent mijn studies?

Waar kan ik terecht met vragen omtrent COVID-19?

Wat te doen bij COVID-19-symptomen?

Wat te doen bij een bevestigde COVID-19-besmetting?

Wat als ik in quarantaine moet maar zelf niet ziek ben?

Wat moet ik weten over de kwartielexamens en de examens in januari?

Mag ik studeren in de bib?

Is de XOD Campusshop open?

Kan ik eten in het restaurant? 

Wat als ik pendel tussen Nederland en UHasselt?

Ik wil een buitenlandse ervaring opdoen

Is er nog een studentenleven?

Op kot?

 

Waar en wanneer heb ik les? 

Voor universiteiten geldt code rood tot het einde van dit kalenderjaar. Dit betekent dat alle lessen online worden gegeven, behalve practica en labo's. Die mogen vanaf maandag 30 november opnieuw on-campus doorgaan.

Concrete info over jouw rooster ontvang je via je opleiding. Je vindt de uurroosters via deze webpagina. Check je rooster regelmatig.

Stages kunnen doorgaan, uiteraard rekening houdend met de veiligheidsmaatregelen van de stageplaats.

Wat is Blackboard of Toledo en waar vind ik het?

Blackboard, en voor sommige opleidingen Toledo, is het digitale leerplatform dat we aan UHasselt gebruiken. Je vindt een rechtstreekse knop naar de toepassingen op de pagina 'Studenten en doctorandi'.
Meer details over Blackboard vind je hier en over Toledo hier.

Neem voor Blackboard zeker ook een kijkje op de website van de toepassing zelf. Je vindt er informatie over hoe en waar je je cursussen vindt, waar je taken kan indienen, hoe je kan deelnemen aan Blackboard Collaborate, enz. 

Mag ik nog naar de campus komen?

Ja, dat mag, in deze gevallen:

 • Practica voor de zorgopleidingen (revalidatiewetenschappen en geneeskunde). Studenten worden hierover geïnformeerd door hun opleiding.
 • vanaf 30 november labo's en practica voor alle opleidingen. Studenten voor wie dit van toepassing is worden hierover geïnformeerd door hun opleiding.
 • De bibliotheek bezoeken (zie verder 'Mag ik studeren in de bib?').
 • Studeren in de studiecellen op campus Hasselt.
 • Langsgaan in het StudentPoint of bij de Studentenbalie.
 • Cursusmateriaal aankopen of ophalen in de XOD-Campusshop.
 • Studeren als je daarvoor de faciliteit hebt toegekend gekregen (bijvoorbeeld omdat je je in een specifieke situatie bevindt waardoor je thuis niet kan studeren). Neem hiervoor contact op met de studentenondersteuners via faciliteiten@uhasselt.be.

On-campus moet je:

 • Altijd de veiligheidsmaatregelen volgen. Ze zijn met duidelijke signalisatieborden aangegeven. 
 • Steeds je mondmasker dragen vanaf de signalisatieborden buiten op de campus. Ben je in de onmogelijkheid om een mondmasker of een alternatief in stof te dragen omwille van een beperking, dan moet je in de plaats een gelaatsscherm dragen. Je moet dit kunnen staven met een medisch attest.   

Dit zijn de openingsuren van de campussen:

Diepenbeek:
maandag - vrijdag van 7.00 tot 21.00 uur
zaterdag van 7.30 tot 18.00 uur
Hasselt:
maandag - vrijdag van 7.30 uur tot 20.00 uur
zaterdagen: gesloten
 
 

Ik heb online les. Waar kan ik terecht voor hulp bij ICT-problemen?

Heb je een technisch probleem, dan kan je terecht bij het IT-self serviceportaal via www.uhasselt.be/IT-servicedesk. Je kan het portaal ook als app downloaden (Google Play of App Store).
 

Waar kan ik terecht met vragen omtrent mijn studies?

Het StudentPoint op de Agora (campus Diepenbeek) is elke werkdag open van 10 tot 14 u. (studentenondersteuners aanwezig) en van 14 tot 17 uur, dan zijn medestudenten er om je verder te helpen (op maandag en woensdag internationale studenten). Je hebt geen afspraak nodig om langs te komen!
Je kan het StudentPoint ook bereiken via studentpoint@uhasselt.be of door te bellen naar 011 26 81 19.

Je kan bij het StudentPoint terecht met al je vragen in verband met je studies, hoe te studeren, faciliteiten, aanpak examens,... maar ook als je met twijfels zit of het even niet meer weet.
Ben je nog op zoek naar extra inspiratie rond motivatie, concentratie, studiemethode, … lees dan zeker ook de pagina met studietips.

Met administratieve vragen (mobiliteit, studentendossier,...) kan je terecht bij de studentenbalies op campus Diepenbeek en campus Hasselt, elke werkdag van 9 -12 u. en van 13 - 16 u. (op vrijdag tot 14 u.).  
 

Waar kan ik terecht met vragen omtrent COVID-19? 

Wat te doen bij COVID-19-symptomen?

UHasselt doet er alles aan om van de campussen laagrisicozones (zie verder in dit antwoord meer info over laag- en hoogrisicocontacten) te maken. Dat wil zeggen dat als je alle richtlijnen opvolgt de kans zeer klein is dat je besmet raakt. Toch kan het gebeuren dat je ziek wordt. Volg dan onderstaande richtlijnen goed op:

Je wordt ziek op de campus: 

Je gaat onmiddellijk naar huis. Doe dit ofwel alleen of laat je ophalen door iemand uit je persoonlijke bubbel. 

 • Indien nodig, bel het noodnummer zodat een EHBO-medewerker je kan afzonderen in een EHBO-lokaal waar je kan wachten op vervoer naar huis.
 • Neem contact op met je huisarts en volg zijn/haar advies op.

Wat zijn risicocontacten?

 • Hoogrisicocontact:
  • Een persoon die meer dan 15 minuten (cumulatief) in dezelfde kamer/gesloten omgeving was met een COVID-19 patiënt, waarbij niet steeds een afstand van 1,5m werd gerespecteerd of een mondmasker correct werd gedragen.
  • Een persoon die direct fysiek contact heeft gehad met een COVID-19 patiënt.
 • Laagrisicocontact: 

  • Een persoon die zich in dezelfde kamer/gesloten omgeving bevond met een COVID-19 patiënt, maar daarbij minder dan 15 minuten (cumulatief) binnen een afstand van <1,5 m was.

Wat te doen bij een bevestigde COVID-19-besmetting?

 • Volg de instructies van jouw behandelende arts en ga in quarantaine.
 • De overheid start mogelijk het proces van contacttracing op. We vragen alvast jouw volledige medewerking hieraan.
 • Breng UHasselt op de hoogte via mail naar coviduhasselt@securex.be. Securex (dit is de externe preventiedienst van UHasselt) zal je een formulier sturen met meer uitleg en enkele vragen.

Waarom moet ik dit formulier invullen?

Het doel is om het aantal besmettingen op onze campus te monitoren, In de eerste plaats om mogelijke 'clusters' op te sporen. Hiermee bedoelen we 2 of meer positieve gevallen binnen één groep, met een mogelijk verband tussen hen.
Dit zal ons staat stellen om een risicoanalyse uit te voeren en de gepaste maatregelen te nemen om studenten en personeel te beschermen. 

Je antwoorden gaan naar de Externe Preventiedienst Securex (medische dienst) die de gegevens, met de garanties van het medisch beroepsgeheim, zullen verwerken. Dit initiatief komt bovenop en vervangt niet de activiteiten van de federale contacttracers, die tot doel hebben het verwittigen van de contacten van personen die positief getest zijn geweest. 

Wat als ik in quarantaine moet maar zelf niet ziek ben?

 • Heb je een verplichte lesactiviteit of examen, dan moet je je afwezigheid melden via je studentendossier en als afwezigheidsattest een bewijsstuk uploaden dat uitgeschreven werd door een derde in de gezondheidszorg zoals een doktersattest of een attest van een testcentrum. Of toon de quarantaine aan via de melding in de Coronalert app dat je in contact was met een besmet persoon. In geval van twijfel over je afwezigheid kan je opleiding je om een doktersattest vragen.

Als je zelf wel ziek bent of een positieve coronatest aflegt, volg dan de instructies voor een bevestigde COVID-19 besmetting (zie de vraag hierboven).

 

 

Wat moet ik weten over de kwartielexamens en de examens in januari?

De kwartielexamens vinden online plaats. In Blackboard/Toledo vind je per opleidingsonderdeel de concrete informatie in verband met de organisatie van het examen. Lees zeker ook onderstaande aandachtspunten:

 • Vergeet niet om de verklaring op eer met betrekking tot het afleggen van online examens te lezen en goed te keuren in ‘mijn studentendossier’. Doe dit zeker vóór de start van je eerste examen.
 • Verkeer je in een moeilijke situatie om je examens thuis of op kot digitaal af te leggen, dan helpen we je graag met het zoeken naar een oplossing. Mail hiervoor naar faciliteiten@uhasselt.be. Als je de faciliteit toegekend krijgt, dan ontvang je een attest waardoor je over een studieplek in de bibliotheek kan beschikken. Je mag dan ook de online examens op de campus (online) afleggen met je eigen laptop of op een desktop van UHasselt.
 • Kan je niet deelnemen aan een examen omdat je ziek bent, dan moet je de normale werkwijze volgen bij afwezigheid wegens ziekte en een doktersattest uploaden via je studentendossier. 
 • Wil je weten hoe UHasselt omgaat met de verwerking van persoonsgegevens bij digitale examens? Dat kan je lezen in dit document.

De examens in januari/februari kunnen opnieuw op de campus plaatsvinden met beperkte bezetting van de lokalen en met strikte toepassing van de veiligheidsmaatregelen, zoals in juni. Rond 7 december ontvang je concrete info over waar en in welke vorm jouw examens doorgaan.
 

Mag ik studeren in de bib?

Ook in code rood blijft de bibliotheek open. De vraag naar plaats is door de coronamaatregelen vaak groter dan het aanbod. Er is nu immers overal 1,5 meter afstand tussen de werkplekken. Om iedereen een faire kans te geven op een studieplek is de reservatie van een zitplaats in de bibliotheek verplicht. Je kan je plaats eenvoudig reserveren via Take a seat! 

Je leest alles over de openingsuren en dienstverlening van de Campusbibliotheek Diepenbeek en de Rechtsbibliotheek Limburg op de website van de bibliotheek.

Let op: ook in de bib geldt de mondmaskerplicht!Is de XOD Campusshop open?

De Campusshops in Diepenbeek en Hasselt blijven open. De openingsuren voor beide shops kan je terugvinden via xod.be/openingsuren.  

Drukwerk kan je bestellen via de drukwerkkiezer (uhasselt-campusshop.be) en afhalen in de campusshops. 
Ook studiemateriaal kan je nog steeds in de shops aankopen of online bestellen via de studiemateriaalkiezer (uhasselt-campusshop.be) en afhalen in de campusshops.
Thuislevering is zowel voor drukwerk als studiemateriaal mogelijk, mits een kleine vergoeding. 

Raadpleeg je persoonlijke boekenlijst in je studentendossier zodat je de juiste boeken bestelt. Heb je vragen, mail naar campusshop@xod.be.  

Kan ik eten in het restaurant? 

De restaurants zijn vanaf dinsdag 3 november voorlopig gesloten.

 

Wat als ik pendel tussen Nederland en UHasselt?

Verplaatsingen in het kader van je studie worden als essentiële verplaatsingen beschouwd. Bij controle aan de grensovergang kan gevraagd worden naar een attest om dit te staven. Je kan het attest aanvragen via studentenadministratie@uhasselt.be. Let wel: dit attest geldt enkel als je minder dan 48 uur in België verblijft. 
 

Ik wil een buitenlandse ervaring opdoen

Registreren voor een buitenlandse reis in het kader van een opleidingsonderdeel is verplicht. Studenten en doctoraatstudenten die nog geen exchange dossier hebben in hun studentendossier, moeten zich verplicht registeren via dit Google Formulier

Heb je een buitenlandse uitwisseling, stage of project gepland, dan gelden volgende richtlijnen:

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de kleurcode die geldt in het land of de regio waar je naar toe gaat. De kleurcodes kan je hier raadplegen

Wanneer mag je vertrekken?

Groene zones

Je mag vertrekken naar landen en regio’s met een positief reisadvies, zogenaamde ‘groene zones’, op voorwaarde dat de universiteit of organisatie waar je naar toe gaat academische activiteiten organiseert waar een (gedeeltelijke) aanwezigheid vereist is. Reizen voor enkel online onderwijs of online stage is niet toegelaten.

Oranje zones

Je mag vertrekken naar landen en regio’s in een oranje zone op voorwaarde dat je hiervoor goedkeuring krijgt van de dienst Internationalisering. Deze vraag je aan via dios@uhasselt.be. Let op: deze goedkeuring is verplicht! 

Ook voor deze buitenlandse reis geldt dat de universiteit of organisatie waar je naar toe gaat academische activiteiten moet organiseren waar een (gedeeltelijke) aanwezigheid vereist is. Reizen voor enkel online onderwijs of online stage is niet toegelaten.

Rode zones en niet EU-landen

Je mag vertrekken naar landen en regio’s in een rode zone en naar niet EU-landen op voorwaarde dat je hiervoor goedkeuring krijgt van de dienst Internationalisering. Deze vraag je aan via dios@uhasselt.be. Let op: deze goedkeuring is verplicht! 

Je moet daarnaast ook een Invitation letter of document aanvragen bij de ontvangende universiteit of organisatie waarin zij bevestigen dat je welkom bent. Dit document moet je kunnen voorleggen bij eventuele grenscontroles. Natuurlijk geldt ook hier de voorwaarde dat de universiteit of organisatie academische activiteiten organiseert waarbij (gedeeltelijk) fysieke aanwezigheid vereist is. Dus enkel online onderwijs of online stage is niet toegelaten.  

Dit moet je zeker doen voor je vertrekt: 

Het is jouw verantwoordelijkheid om na te gaan of het mogelijk is om naar het land van bestemming te reizen.  Check vooraf en op de dag van vertrek de reisadviezen van de Federale overheid. Ga na of jouw land van bestemming buitenlanders op haar grondgebied toelaat en/of quarantaineregels oplegt. Meer informatie kan je vinden op deze kaart, via de website van de ambassade van het land van bestemming of via je gastinstelling of -organisatie. 

Schrijf je zeker ook in op TravellersOnline. Zo kan de (Belgische) ambassade je snel bereiken indien nodig. Wees je er ook van bewust dat het risico bestaat dat je niet zoals gepland terug in België kan geraken.

Vraag een ‘Invitation letter’ of een document aan de ontvangende universiteit of organisatie waarin ze bevestigen dat je welkom bent.  Dit document moet je kunnen voorleggen bij eventuele grenscontroles.

Vóór je terugkeert naar België ben je verplicht om het terugkeerformulier in te vullen, het Passenger Locator Form.

En vergeet niet om goedkeuring voor je vertrek te vragen aan de dienst Internationalisering (dios@uhasselt.be), wanneer je bestemming in een oranje of rode zone ligt. Dit is verplicht! 

Belangrijk!

Als de (epidemiologische) situatie in het land van bestemming verandert voor of op de dag van je vertrek, kan ook dit reisadvies opnieuw veranderen. Indien er een wijziging is van de kleurcode, neem je contact op met de dienst Internationalisering (dios@uhasselt.be)

Ter plaatse dien je je altijd te houden aan de lokale regelgeving.

Eventuele extra kosten in het kader van het coronavirus moet je zelf dragen (eventuele testen, quarantaineperiodes, een verlengd verblijf, ...). Erasmusstudenten met een Erasmusbeurs kunnen wel een verlenging van hun periode aanvragen (let op: geen garantie op goedkeuring). Voor meer info kan je terecht bij Laurien Stuvers.

Als het toch niet mogelijk blijkt om op je bestemming te geraken, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je faculteit en met Laurien Stuvers om eventuele alternatieven te bespreken.

Als je vragen hebt over je geplande reis, kan je contact opnemen met deze dienst via dios@uhasselt.be of 011 26 90 43.  

 

Is er nog een studentenleven?

Niet zoals in coronavrije tijden, maar met wat creativiteit kan veel nog wel, zeker online!
Blijf in vorm met het aanbod van Studentensport Limburg, van maandag tot donderdag, van 19 tot 20 uur, via facebook.com/Studentensport.Limburg.  

Heb je nood aan frisse buitenlucht? Dan kan een bosbad, een stevige herfstwandeling, gaan lopen of fietsen wonderen doen (met maximaal 4 personen en afstand houden). 

Meer tips voor actie en ontspanning vind je op de Facebookpagina van Stuvo

Denk ook aan je mentale gezondheid en aarzel niet om hulp in te roepen! Onze studentenpsychologen zijn er voor jou.

Op kot?

Zit je op kot, dan gelden ook daar coronarichtlijnen. Het is belangrijk om het aantal nauwe contacten te beperken. Wat kan en niet kan op kot lees je ook op de FAQ van kot @ limburg.