Logo UHasselt

menu

IMOB


Onderzoek

Filewaarschuwing op dynamische borden: een ideaal ontwerp

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

FILEWAARSCHUWING OP DYNAMISCHE BORDEN: EEN IDEAAL ONTWERP

Jaarlijks staan wij allemaal uren in de file. Waar mogelijk kondigt het Vlaams Verkeerscentrum de files aan via digitale informatieborden. Momenteel gebruikt het centrum daarvoor meerdere weergaves. Het Vlaams Verkeerscentrum vroeg aan IMOB om ze met elkaar te vergelijken en de meest efficiënte variant te identificeren.

In dit onderzoek focuste IMOB op het tactisch gebruik van de borden. Past de bestuurder zijn rijgedrag na de aankondiging aan? Zo ja, hoe? Vertraagt hij of wacht hij tot op het laatste moment om af te remmen? Het strategisch gebruik van de informatiepanelen, die de routekeuze van de bestuurder wil beïnvloeden, werd in deze studie niet onderzocht.

Een veertigtal personen nam deel aan een rijsimulatoronderzoek. IMOB-onderzoekers ontwikkelden zeven situaties, waarbij ze de impact van de aan- en afwezigheid van filewaarschuwingen op het rijgedrag vergeleken. Verder speelden ze met het gebruik van pictogrammen en/of tekst, de afstanden tussen het digitale paneel en de filestaart, de informatiewaarde en het type informatiebord (gantry/ cantilever). Een gantry hangt boven de rijbaan, terwijl een cantilever naast de rijbaan staat en licht over de rijbaan hangt.

De onderzoekers koppelden de data van het rijsimulatoronderzoek aan het kijk- en rijgedrag van de testpersonen en deden enkelen belangrijke vaststellingen, die ze naar aanbevelingen voor het Vlaams verkeerscentrum vertaalden.

Terug naar overzicht >