Logo UHasselt

menu

Studie- en Studentenbegeleiding


Studiebegeleiding

Studie- en Studentenbegeleiding

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

GROEPSBEGELEIDING

 Een universitaire studie brengt heel wat vragen en onzekerheden met zich mee. Zit je met onderstaande vragen .....

 • Hoe begin ik aan de grote hoeveelheden leerstof?
 • Maak ik best een samenvatting of een schema?
 • Wanneer zou ik beginnen studeren (≠ lezen van leerstof)?
 • Hoe onderscheid ik hoofd- van bijzaak?
 • Hoe maak ik een examenplanning?
 • Welke strategie pas ik toe voor een multiple choice examen?
 • Hoe gebruik ik mijn geheugen beter?
 • Wat doe ik beter wel/niet op/voor mijn examen?

En ben je op zoek naar antwoorden? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wij bieden je tijdens het academiejaar workshops (in kleine groep) én infosessies. Je krijgt er de nodige tips & tricks maar ook tools aangereikt om verder mee aan de slag te gaan.

 
WORKSHOPS

Benieuwd naar welke thema’s er in onze workshops aan bod komen? 

 • Workshop Grote hoeveelheden leerstof verwerken

  Als eerstejaars zit je vaak met heel wat onzekerheden over je studie-aanpak. Want hoe begin je aan die grote hoeveelheden leerstof? Wat wordt er precies van je verwacht? Maak je een samenvatting? En wanneer moet je best beginnen te studeren?

  Na deze workshop weet je beter hoe je grote grote hoeveelheden leerstof efficiënt kan verwerken. Je maakt kennis met alle stappen uit het studieproces en krijgt de kans te experimenteren met nieuwe (en effectieve!) studie-strategieën.

 • Workshop Examenaanpak 

  In deze workshop word je als eerstejaars voorbereid op het zo goed mogelijk afleggen van je examens. Je leert onder meer strategieën en technieken ontwikkelen die je helpen bij de voorbereiding en het afleggen van examens. Daarnaast krijg je ook tools die je meer controle geven over het examenproces. Je leert bovendien een blok- en examen(actie)plan opstellen. Het uiteindelijke doel is dat je als student meer vertrouwen krijgt tijdens de blok- en examenperiode.

 • Workshop Timemanagement

  Deze workshop helpt je bij het beter plannen en organiseren van je studies. Je krijgt  tips om een haalbare planning voor te bereiden. Daarnaast leer je ook omgaan met onverwachte veranderingen en het bepalen van prioriteiten. Na deze workshop heb je dus alle tricks in je achterzak om een realistische studieplanning op te stellen en je daaraan te houden!

Wil je deelnemen aan een workshop? Om te weten wanneer een workshop plaatsvindt, raadpleeg dan best jouw uurrooster. En hou zeker je UHasselt-mailbox in de gaten! Vergeet je dan niet in te schrijven!


INFOSESSIES

Naast interactieve workshops zijn er ook onze infosessies (in grote groep), om je studieloopbaan zo optimaal mogelijk af te leggen. 

  • Infosessie ‘Start-2-Study’

   Je krijgt de nodige handvaten die je op weg kunnen helpen naar een geslaagd eerste jaar. Tips rond studieplanning, concentratie, zelfstudie, motivatie … Al deze thema’s (en meer) komen voorbij. Na de sessie weet je wat de universiteit van je verwacht en bij wie je met welke vragen terechtkunt.

  • Infosessie ‘ReflEx’

   Tijdens deze sessie sta je stil bij je behaalde examenresultaten. Je krijgt de kans om terug te blikken op jouw examenresultaten en wat je kan doen om die eventueel te verbeteren.

  • Infosessie Grote hoeveelheden leerstof verwerken 

   Je krijgt een beter zicht op hoe je grote hoeveelheden leerstof best verwerkt, welke studietechnieken werken en welke niet om zo je slaagkansen op je examen te verhogen.

  • Infosessie Examen-aanpak

   Hier krijg je tips rond hoe je best multiple choice vragen kunt aanpakken, hoe je je kan voorbereiden op mondelinge of schriftelijke examens, …  Een aantal valkuilen worden uit de doeken gedaan, ‘good practices’ worden toegelicht en ingeoefend.

  • Infosessie Concentratie

   Je krijgt meer inzicht in concentratie alsook handvaten en concrete tips die je kan toepassen om beter te concentreren en om de afleiders zoals sociale media te overmeesteren.

  • Infosessie Aanpak 2de examenkans

   Je staat stil bij hoe je je 2de zit zo goed mogelijk kan voorbereiden.

 

Inschrijven voor de infosessies is niet nodig. Om te weten wanneer de infosessie doorgaat, raadpleeg je best je uurrooster. En hou zeker je UHasselt-mailbox in de gaten!

 

Om je slaagkansen te verhogen biedt de UHasselt ook nog een aantal specifieke begeleidingsmogelijkheden aan.

- Infosessie Aanvragen van redelijke aanpassingen voor studenten met dyslexie

- Infosessie Voorleessoftware (Kurzweil en Sprint)

- Infosessie Studeren met dyslexie

- Infosessie Studeren met A(D)HD

- Peter - meterwerking
Studenten met een migratie-achtergrond in de faculteiten Rechten en Bedrijfseconomische Wetenschappen en in de opleidingen Biomedische Wetenschappen en Industriële Ingenieurswetenschappen kunnen beroep doen op extra ondersteuning van een peter of meter (ouderejaarsstudent).

-Tutorwerking
Hogerejaarsstudenten bieden vakinhoudelijke begeleiding aan eerstejaarsstudenten met beperkte voorkennis in de opleidingen Toegepaste Economische Wetenschappen, Handelswetenschappen, Mobiliteitswetenschappen en Informatica.

-Mentorwerking
In de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen en de opleiding Mobiliteitswetenschappen word je als eerstejaarsstudent extra ondersteund en gecoacht door mentoren (assistenten).

Misschien is het aanbod (faalangst, assertiviteit, uitstelgedrag, ...) van onze studentenpsychologen wel iets voor jou.