Logo UHasselt

menu

Internationaal


Projecten

Internationaal

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

INT³

                

 

 

Samen met andere studenten uit verschillende faculteiten werken aan eenzelfde project in een ontwikkelingsland tijdens de zomer… lijkt je dat iets?

Kijk dan snel verder hoe een Interdisciplinary International Internship, kortom INT³, interessant voor jou kan zijn!

 Aan UHasselt vinden we dat onze studenten allemaal ‘Global Citizens’ zijn. Een boeiende manier om hiermee kennis te maken is een stage in een ontwikkelingsland. Toch is zo’n stage een hele uitdaging: andere taal, andere cultuur, andere gewoonten, weg van je vrienden, je lief, je familie…. Terwijl het wel een heel grote meerwaarde is voor je employability skills in de toekomst! In een steeds meer geglobaliseerde wereld worden “interpersonal” en “intercultural” skills onmisbaar. Bovendien is de persoonlijke groei die je ervaart een echte verrijking, die je zowel op persoonlijk als professioneel vlak een stapje voor geeft.

Daarom organiseren we vanaf zomer 2019 INT³: een laagdrempelige manier om kennis te maken met ontwikkelingssamenwerking!

 Voor INT³ kozen wij 3 leuke projecten in 2 verschillende werelddelen: 2 in Ecuador, en 1 in Zuid-Afrika. Samen met een 5-tal andere studenten uit verschillende opleidingen kun je in juli of augustus 4 weken lang werken aan een interdisciplinair project ter plaatse. Super voor je talenknobbel, je projectmanagement, teamwork en interculturele skills!

We bieden UHasselt studenten een beurs van € 1000 aan voor deze reis, PXL studenten die deelnemen kunnen een reisbeurs VLIR-UOS van €1000 aanvragen. Maar natuurlijk verwachten we ook wel wat inzet van jullie kant; gedurende het tweede semester voorzien we voorbereidingssessies die zowel inhoudelijk je project voorbereiden, maar jullie ook voorbereiden op je cultuurshock, of je informeren over je veiligheid en gezondheid.
We verwachten ook wel dat jullie wat centjes inzamelen voor je begeleiding ter plaatse, en dat je nadien je werk en resultaten als groep presenteert tijdens onze events.

Tijdens jullie reis zal er (de eerste week) ook steeds iemand van ons even meereizen om te zorgen dat alles vlot verloopt ter plekke.

Kortom; een héle ervaring die je nooit meer zal vergeten!

 


Ecuador, het land van de evenaar, met ongerepte natuur, ongeschonden cultuur en een enorme geografische diversiteit. Het is één van de kleinste landen in Zuid-Amerika, maar ook één van de meest veelzijdige.

 

Je hebt de keuze tussen twee projecten voor je inleefstage: ééntje in het Noorden van het land in samenwerking met Universidad Técnica del Norte, Parque Bambú en MESSE of een project in het Zuiden van Ecuador in samenwerking met Universidad de Cuenca en de gemeenschap van Susudel.

 

  


In je vrije tijd verken je Ecuador. Op relatief korte afstanden vind je kust, jungle en hooggebergte en de enorme klimaat- en cultuurverschillen die dit met zich meebrengt. Ecuador heeft voor iedereen iets te bieden: slenter door de straatjes van de koloniale hoofdstad Quito, beklim de Cotopaxi-vulkaan, ga op jungletour in het Amazonewoud, maak een selfie in het “midden van de wereld” (het dorpje Mitad del Mundo), relax in de warmwaterbronnen van Baños, ga bultrugwalvissen spotten in Puerto Lopez, treed in het voetspoor van Darwin op de unieke Galápagoseilanden,….

  

Project 1 – Noord-Ecuador (regio Ibarra, Imbabura) - augustus 2019


Het Andesgebergte doorkruist het land van Noord naar Zuid. In het noordelijke Andes gebied ligt de bergachtige provincie Imbabura. Ibarra, ook wel La Ciudad Blanca (de witte stad) genoemd, is de hoofdstad van deze provincie.
Ga je op INT³ naar Imbabura, dan staat diversiteit, zowel in de natuur als tussen de mensen, centraal. Je wordt ingewijd in de principes van agro-ecologie, regeneratieve landbouw en permacultuur dankzij het ecologisch project van Vlaming Piet Sabbe, die er sinds 1995 een ecologisch project Parque Bambú is gestart. Door de aanplanting van bomen op 15 hectare verwaarloosd land is hij erin geslaagd een prachtig groen eiland te creëren in de regio.

 

Je bezoekt verschillende natuurgebieden (waaronder la “laguna de Yahuarcocha”), maakt kennis met lokale gemeenschappen (waaronder Kurikancha) en leert meer over de milieuproblemen van de lokale bevolking, de manier waarop zij de principes van sociale en solidaire economie en van agro-ecologie in de praktijk brengen. Vanuit je eigen discipline werk je samen met lokale studenten van de Universidad Técnica del Norte, aan de systematisering van de toepassing van agro-ecologie.

  

Business development, marketing, kennis van gewassenteelt, plantkunde en ondergrond, biologie en biotechnologie, ecotoerisme, sensibilisering, empowerment en training van de plaatselijke bevolking, etc. zijn enkele van de aspecten die aan bod kunnen komen in dit interdisciplinair project.

In het weekend kan je leuke uitstapjes maken in de hele provincie. In het stadje Otavalo vindt elke zaterdag één van de bekendste markten van Ecuador plaats waar indianenstammen uit de regio hun producten komen verkopen. Otavalo is omringd door hoge vulkanen zoals de Imbabura en de Cotacachi en in de omgeving kan je genieten van schitterende natuurparken.

 Ben jij verzot op prachtige natuur en wil je kennismaken met eeuwenoude tradities en het culinair ondernemerschap van lokale gemeenschappen? Stel je dan zeker kandidaat voor dit project!

 

 
Project 2 – Zuid-Ecuador (regio Cuenca, Azuay) - augustus 2019


Het Andesgebergte doorkruist het land van Noord naar Zuid. In het Zuidoosten van de Andes ligt, op een hoogte van 2500 meter, de voormalige Incastad Cuenca, hoofdstad van de provincie Azuay.

 
De provincie Azuay is bezaaid met traditionele kleine stadjes met een sterke inheemse trots. In dit project werk je samen met lokale studenten van de Universidad de Cuenca en de lokale bevolking van Susudel aan een restauratieproject. Susudel is een klein bergdorpje gelegen op anderhalf uur van Cuenca. Het historisch centrum van Susudel werd in 2013 door de Ecuadoraanse overheid erkend als nationaal erfgoed en biedt tal van mogelijkheden om restauratieprojecten uit te voeren en duurzaam toerisme op gang te brengen.

 

(Interieur)architectuur, grafische vormgeving, marketing, business development en toerisme zijn enkele van de aspecten die aan bod kunnen komen in dit interdisciplinair project.
 

 

 

Cuenca, de hoofdstad van de provincie Azuay, wordt gekenmerkt door koloniale huizen, gezellige pleintjes en kasseistraatjes. Het is tevens het centrum van de panamahoedenindustrie. In het weekend is er voldoende te beleven in deze aangename stad, maar je kan ook het nabijgelegen nationaal park van Cajas bezoeken, naar de Inca ruïnes van Ingapirca trekken of tot rust komen in het relaxte Baños.

Wil jij het prachtige platteland van de Andes ontdekken en haar inheemse bevolking, cultuur en tradities beter leren kennen? Kandideer dan snel voor dit project!

 

 

 

 

 Bloemfontein, een klein stadje op enkele uren rijden van Johannesburg in de centrale Vrijstaat provincie van Zuid-Afrika, is net als vele andere steden in dit grote land een plek/plaats van contrasten.

Blank-zwart-gekleurd, arm-rijk, Afrikaans-Engels of één van de andere landstalen,… alles kom je hier tegen. Apartheid is nog steeds erg voelbaar en jonge mensen zoeken hun weg naar jobs en ontwikkeling. In de immense ‘township’ Mangaung ontstond jaren geleden het ‘African National Congress’ (ANC) van Nelson Mandela. De golfplaten ‘informal settlements’ reiken zover je kan kijken in deze township.

 

Dr. Anita Venter, docent aan de faculteit ‘Management & Economic Sciences’ van de University of the Free State is verbonden aan het onderzoekscentrum voor ontwikkelingsondersteuning. Ze is co-founder van vzw ‘Start Living Green/ Qala Phelang Tala”’ waarmee ze een ’shack replacement’ initiatief startte. De focus ligt op empowerment van haar ’change agents’: inwoners van de townships worden opgeleid in duurzame bouwtechnieken om zo meer zelfvoorzienend te worden. Ze inspireren andere township inwoners en helpen mee aan een meer duurzame wereld. Abram en Ellen  tonen je bijvoorbeeld met veel trots hun zelfgemaakte huis en verwelkomen je met een gastvrijheid waar veel Europeanen van kunnen leren!

 Mary Mofana, een andere change agent, startte haar eigen project: ’Meraka Cultural Village’ op een groot grasveld (want in Zuid-Afrika is nog ruimte genoeg). In dit ecologisch gebouwd dorp, steeds ‘in ontwikkeling’, komt het cultureel erfgoed van Zuid-Afrika tot zijn recht. Muziek, kunst, cultuur, koken, opleidingen, medicinale planten,... spelen een rol en helpen het toerisme  meer uit te bouwen. Overnachten kan in één van de hutjes op het terrein.

 

Meraka Cultural Village” is een visionair project van een zeer inspirerende vrouw: multidisciplinariteit, duurzaamheid, empowerment van de plaatselijke bevolking, ownership, maar ook kennisuitwisseling tussen verschillende culturen zijn hier belangrijk.

   

 

Ga je op INT³ naar Bloemfontein, kom je allicht terecht in het Meraka Cultural Village. Je wordt ingewijd in de duurzame bouwtechnieken en helpt in groep, elk vanuit je eigen discipline, mee het concept uitwerken dat van dit initiatief een duurzaam initiatief maakt. Het afgewerkte concept kan vervolgens vertaald worden naar andere regio’s.

Business development, duurzame energie, marketing, bouwtechnieken, milieu/ondernemings/mensenrechten, empowerment en opleiding van plaatselijke bevolking, kunst, toerisme, ICT, kennis van medicinale planten-medisch en biologisch, kennis van gewassenteelt en ondergrond… etc. zijn enkele van de aspecten die aan bod kunnen komen in dit interdisciplinair project. In team, elke vanuit zijn achtergrond, meewerken aan het uitbouwen van het Meraka Cultural Village, samen met lokale studenten en andere vrijwilligers.

Periode: augustus

In je vrije tijd verken je Zuid-Afrika! Het wijds land heeft veel voor je in petto; van een safari in het Kruger Park, tot wandelingen in de Drakensbergen of het Tsitsikamma National Park. Wijn proeven in de streek van Stellenbosch, walvissen spotten in Hermanus, de tafelberg in Kaapstad beklimmen.,…

Overtuigd? Stel je dan hier kandidaat door je originele motivatiebrief op te laden. Doe dit VOOR 3 januari!

Wat willen we hierin van je horen:

  • Aan welk project zou je het liefst meewerken?
  • Wat trok je over de drempel om je kandidaat te stellen?
  • Welke meerwaarde kun jij bieden aan dit project?
  • Welke sponsoractiviteit zou jij met je teamgenoten opzetten om samen ongeveer € 2.500 in te zamelen voor praktische ondersteuning van de projectorganisatie in het Zuiden?
  • Welk project zou je tweede keuze zijn?

Op 31 januari of 1 februari nodigen we je dan in de voormiddag even uit om je kandidatuur bij de selectiecommissie toe te lichten.

Overtuig ons en wie weet beleef je volgende zomer de stage van je leven!

INT³ maakt deel uit van het Global Minds programma van UHasselt, een programma met financiering van VLIR-UOS.