Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Lezing "Enegetische materialen: Chemische explosieven"

PRAKTISCH

19 mei 2011 - 19.30 uur


UHasselt

Lokaal Auditorium H3


CONTACTPERSOON

dr. Ken ELEN

32-11-268395

ken.elen@uhasselt.be


INKOM?  KVCV-leden: EUR 0,00 Dip’s-Leden: EUR 2,00 Niet-leden: EUR 4,00 INSCHRIJVEN?  Niet nodig
 
- Met aansluitende receptie -

Energetische materialen: Chemische explosieven Door Brecht Egle

Sinds Alfred Nobel het dynamiet uitvond in de tweede helft van de 19e eeuw zijn explosieven uitgegroeid tot werktuigen van (gecontroleerde) vernietiging. Door middel van deze presentatie zal getracht worden om een deel van het mysterie rond de moleculen en technologieën van deze fascinerende materialen op te helderen. Aangezien het domein zeer uitgebreid is, zal gefocust worden op selecte onderwerpen die onderverdeeld zijn in twee secties:

De eerste sectie handelt over de chemie van explosieven. Na een korte introductie over explosieven in het algemeen zullen een aantal beroemde en/of beruchte moleculen de revue passeren. Zowel oude vertrouwde (zoals TNT) als moderne explosieven zullen voorgesteld worden. Buiten hun eigenschappen zal ook kort ingegaan worden op de synthese van dergelijke materialen.

Het tweede deel handelt over de explosie als fysisch fenomeen. Zonder al te veel in detail te gaan over de wiskundige beschrijving zullen o.a. schokgolven, detonatie en initiatie en technologieën (zoals de zgn. shaped charges) besproken worden. Ook zullen kort enkele meer exotische applicaties van explosieven belicht worden.

Explosieven zijn een van de sterkste werktuigen die de mens ter beschikking heeft, het uiteindelijke doel is dan ook om wat meer inzicht te verschaffen in de wetenschap achter deze beruchte moleculen.

Wie is jong-KVCV?
Jong-KVCV, de jongerenafdeling van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging, groepeert studenten en jong afgestudeerden van allerhande wetenschappen die een bijzondere interesse hebben voor scheikunde. Zo probeert Jong-KVCV een grote groep geïnteresseerden samen te brengen en ze de kans te geven kennis te maken met verschillende facetten van de chemie. Dit gebeurt door regelmatig bedrijfsbezoeken, symposia, congressen, informatieve- en ludieke activiteiten te organiseren. Regelmatig organiseert Jong-KVCV een lezing op een van de Vlaamse universiteiten. Door de onderwerpen van deze lezingen uiteenlopend te houden, wordt steeds getracht een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.