Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

The miraculous world of particle beams at CERN

The miraculous world of particle beams at CERN
PRAKTISCH

19 mei 2015 - 19.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal auditorium H6

De wonderlijke wereld van deeltjesversnellers in het CERN

De lezing is in het Engels.

De Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek CERN in Geneve, Zwitserland beheert het grootste laboratorium voor deeltjesfysica ter wereld. De bekendste deeltjesversneller is de Large Hadron Collider, beter bekend als de LHC.

Wetenschappers voeren echter ook een rijk en levendig fysica-programma uit in de LHC injectieversnellers, de CERN Proton-Sychrotron (PS) en de Super-Proton-Sychrotron (SPS). Grote wetenschappelijke gemeenschappen binnen verscheidene takken van de fysica - de materiaalkunde, precisiemetingen van antimaterie, medische toepassingen, onderzoek naar klimaatmodellen, zoektochten naar nieuwe deeltjes, toekomstige deeltjesversnellingstechnieken en nog zoveel meer - worden aangetrokken tot de experimentele mogelijkheden die het CERN te bieden heeft.

In zijn lezing geeft Christoph Rembser een overzicht van de deeltjesversnellers van het CERN en bespreekt hij het fysica-programma van de “laag-energetische” versnellers. Tegenwoordig ontwikkelen er in CERN enorm veel nieuwe ideeën en voorstellen voor experimenten. De spreker blikt vooruit op mogelijke fysica-programma’s die de unieke wetenschappelijke breedte van CERN zullen verzekeren in de toekomst. Deze programma's zorgen ervoor dat de experimenten uitgevoerd in de PS en de SPS een belangrijk en onmisbaar onderdeel van onderzoek aan het CERN zullen blijven.

Na de lezing is er ruimte voor vragen en debat met het publiek en een korte bespreking over de recente heropstart van de LHC.

Deze lezing is een initiatief van  faculteit Wetenschappen - Studium Generale en UHasselt Physics Association.

Dinsdag 19 mei 2015 om 19.00 uur in auditorium H6, Universiteit Hasselt, Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw D, 3590 Diepenbeek.
De lezing is in het Engels.

De toegang is gratis, wel graag registreren.


 

Christoph Rembser

Christoph Rembser deed zijn eerste hoog-energetisch experiment als een zomerschool student aan het CERN in 1989. Sindsdien werkte hij aan de ZEUS en OPAL experimenten, waarbij hij expertise verwierf in verscheidene types van detectoren en het zoeken naar nieuwe fysische fenomenen.

Na een korte intermezzo in 2004 en 2005 als professor aan de University of Erlangen, waar hij lesgaf over experimentele technieken en leerde over astrodeeltjesfysica, keerde hij terug naar het CERN om nieuwe deeltjes te ontdekken met de ATLAS detector in de LHC.

Voor ATLAS werkte hij van 2008 tot 2013 als projectleider voor de Inner Detector en de Transition Radiation Detector. Deze  toestellen zijn ontworpen om de afgelegde weg van deeltjes die vrijkomen bij protonbotsingen te reconstrueren, en zo de deeltjes te identificeren. Deze detectoren waren de experimentele gereedschappen die een zeer belangrijke rol speelden bij de zoektocht naar het Higgs-bosondeeltje.

Christoph is ervan overtuigd dat we vanaf 2015 met behulp van de LHC meer onontdekte deeltjes zullen zien in de ATLAS-detector. Deze nieuwe ontdekkingen zullen fysici helpen de mysteries van de donkere materie en donkere energie in ons universum te ontrafelen.

Christoph Rembser werkte van 2005 tot 2007 als coördinator voor het CERN PS en SPS fysica programma. Sinds 2010 is hij werkzaam als wetenschappelijk secretaris van het SPS en PS Experimenteel Comité.