Logo UHasselt

menu

Nacht van de Democratie


Nacht van de Democratie

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

Nacht van de Democratie: Is de Democratie Dood?

Vrijdag 10 mei 2019, 19:15-22:30
Universiteit Hasselt – Campus Oude Gevangenis 

“De democratie hoort niet thuis in de handen van de burger”

“Politici moeten niet luisteren naar de jeugd”

“Wat er in Hongarije gebeurt, dat is pas ondemocratisch”

“De partijvoorzitters weten wat goed is voor ons”

“Cultuur en democratie, dat zijn twee gescheiden werelden”

Doen deze uitspraken uw zin voor debat opborrelen? Kampt u met een spontane opwelling om uw stem te laten horen over de staat van onze democratie? Wilt u een divers panel van experts in debat zien gaan over de uitdagingen voor onze democratie? En wilt u daarnaast ook nog eens genieten van een stand-up comedy act?

Schrijf u dan zeker in voor de eerste Nacht van de Democratie aan de Universiteit Hasselt (verplichte inschrijving bij deelname)! 

Academici, beleidsmakers en opiniemakers zijn bezorgd over de toekomst van de democratie in Europa. In de eerste plaats in Hongarije en Polen, maar ook in een groeiend aantal andere Europese landen, staat de grondwettelijke democratie onder druk. Ook in België worden vraagtekens geplaatst bij verschillende aspecten van onze representatieve democratie, in het bijzonder bij de plaats die de burger daarbij inneemt. In de aanloop naar de regionale, federale en Europese verkiezingen van 26 mei 2019 verdient de toekomst van onze democratie dan ook een ernstig, diepgaand en genuanceerd debat.

De Nacht van de Democratie, georganiseerd in het kader van tien jaar faculteit rechten in Hasselt, biedt al het bovenstaande: interactie, debat en comedy. Zoals het een evenement over de democratie betaamt, is de avond bovendien geheel gratis. En uiteraard is iedereen van harte welkom.

Hoogtepunten van de avond


Uw stem, uw mening! Tijdens de Nacht van de Democratie kan uw mening en uw stem absoluut niet ontbreken. U bent immers geen louter passieve aanhoorder, maar een actieve participant in onze democratie. Of zo hoort het toch te zijn. Daarom vatten we het ernstige luik van de avond aan met een aantal parallelle groepsdiscussies rond vijf centrale thema's: 1) jongeren en democratie; 2) cultuur en democratie; 3) de burger en democratie; 4) democratie en de nationale politiek; en 5) democratie en/in de EU. U kiest zelf bij welke groepsdiscussie u aansluit (zie 'Inschrijven'). Tijdens de groepsdiscussies staan uw mening en uw stem centraal. Wij voorzien voor elk thema een expert terzake, die de groepsdiscussie in goede banen leidt. Wie zijn de experts? Dat ontdekt u onmiddellijk hieronder.

Paneldebat! Tijdens een Nacht van de Democratie aan een universiteit kan een diepgaand paneldebat uiteraard niet ontbreken. Dezelfde experts die de groepsdiscussies begeleiden gaan na afloop dan ook in debat over de staat en toekomst van onze democratie. De experts: Alexander Devriendt (artistiek directeur Ontroerend Goed), Wouter Hillaert (woordvoerder Hart boven Hard), Alexandra Smarandescu (voorzitster Vlaamse Jeugdraad), Johan Vande Lanotte (professor grondwettelijk recht en Minister van Staat) en Hilde Vautmans (Europarlementslid Open VLD). U merkt het: een divers panel! Het debat wordt gemodereerd door Indra Dewitte, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg.

Bert Kruismans! Als afsluiter neemt stand-up comedian Bert Kruismans onze democratie onder zijn komische en kritische loep. Eerst ernstig debatteren over onze democratie, dan ermee lachen. Zo hoort dat.

Slotreceptie! Een verjaardag mag uiteraard niet voorbijgaan zonder traktatie. Daarom bieden wij u aan het einde van de avond met plezier een drankje aan. 

Inschrijven?

Deelname is gratis maar inschrijven wel verplicht. Dat kan via deze link.

Meer info?

Wilt u meer weten? Dan vindt u in het menu aan de linkerzijde tevens het programma, bijkomende info over thema's en sprekers, en de locatie.

UHasselt wil u er attent op maken dat er foto’s gemaakt kunnen worden in de publieke ruimtes van de universiteit (Agora, aula’s …). Deze foto’s kunnen gebruikt worden voor de mediakanalen van UHasselt, voor marketingdoeleinden, voor onderwijsgebonden producten en voor publicaties.