Zwangerschapsvergiftiging - LimPrOn

Vervolgonderzoek op 4 jaar

DE ONDERZOEKEN BIJ MOEDER EN KIND

Jules en Marie hebben onze onderzoekjes ook al gedaan, kijken jullie mee naar hun avonturen?

Eerst hebben we gemeten hoe groot Jules en Marie geworden zijn en hebben we hen gewogen. Wisten jullie dat Marie de grootste is en dat Jules het meeste weegt?

Ook plakken we bij het begin van het onderzoek een toestelletje op de borst van uw kindje.

Dit zal tijdens het volledige onderzoek het hartritme registreren.

Marie lijkt wel een robot met al die knipperende lichtjes, niet?

Bij zowel moeder als uw kind meten we vijf keer de bloeddruk.

Marie valt er bijna van in slaap, straks gaat ze nog snurken!

Eén van de grootste bloedvaten van het lichaam kunnen we terugvinden in de hals: de halsslagader.

Door middel van echografie bekijken we, bij zowel moeder als uw kind, hoe flexibel deze ader is.

Marie kan haar lach maar amper inhouden, zo kriebelt het in haar hals!

Eén van de allerkleinste bloedvaten vinden we terug in het oog (achteraan op het netvlies). We gebruiken een fototoestel en een speciale lens waarmee we tot in het oog "kijken". Zo brengen we deze bloedvaten in beeld, en zien we hoe gezond de bloedvaten van uzelf en uw kind zijn.

Tijdens dit onderzoek ging Jules op zoek naar een klein, groen bolletje in onze camera, kan jij hem helpen?

Ook kijken we naar de doorbloeding van de kleinste bloedvaatjes in de huid. Dit doen we door drie kleine metertjes op de borstkast van uw kind te kleven. Terwijl uw kindje naar een tekenfilmpje kijkt, meten we gedurende 20 minuten deze doorbloeding.

Marie valt al bijna in slaap, zo rustig wordt ze ervan in deze comfortabele zetel.

Jules heeft ook een computerspelletje mogen spelen op onze tablet. Hierbij hebben we gekeken hoe snel hij was, hoe goed hij  bepaalde dingen kon onthouden en hoe lang hij zich kon concentreren. Denk je dat jij het beter kan?

We gebruiken eveneens een echotoestel, met van die glibberige gel, om te kijken naar de sterkte van het spaakbeen. Hiermee kunnen we zien dat Jules een heel sterk ventje is!

Ten slotte verzamelen we ook een urinestaal, waarin we roetdeeltjes kunnen opsporen.

Ook kriebelen we Jules zijn wangen, in deze staaltjes bestuderen we de erfelijke aspecten.

Jules en Marie vonden het in elk geval een geweldige dag en hopen jullie snel te mogen ontmoeten in ons onderzoekslokaal op de Universiteit Hasselt!