Limburgse Tweelingstudie

4 JAAR LATER ...

In 2018, vier jaar na de start van Stap 1 van de Limburgse Tweelingstudie, zijn we gestart met Stap 2 van het onderzoek. In Stap 2 willen we graag meer te weten komen over de gezondheid van jullie tweeling. We kijken hierbij naar verschillende parameters voor de gezondheid, zoals de groei, de bloedvaten en de ontwikkeling van de hersenen. Tweelingen zijn voor dit onderzoek van onschatbare waarde, want ze zijn een ideaal model voor het bestuderen van de verhouding tussen erfelijke factoren en de omgeving op de gezondheid van de kinderen.

Een onderzoeksmedewerker zal u contacteren met de vraag of u wenst deel te nemen aan Stap 2. Om de onderzoeken uit te voeren op het tempo van uw kindjes vragen we u om 1,5 tot 2 uur tijd  te voorzien. Afspraken kunnen ingepland worden op woensdagnamiddag, maar afspraken op bepaalde zaterdagen en in de schoolvakanties zijn eveneens mogelijk.  Als dank voor uw medewerking ontvangt u voor het hele gezin tickets voor de buitenspeeltuin en het wandelpark Connecterra in Maasmechelen.

Stap 2 van het onderzoek gaat door in ons onderzoekslokaal op Campus Diepenbeek van Universiteit Hasselt.

DE ONDERZOEKEN BIJ MOEDER EN TWEELING

De tweeling Jules en Marie hebben onze onderzoekjes ook al gedaan, kijken jullie mee naar hun avonturen?

Eerst hebben we gemeten hoe groot Jules en Marie geworden zijn en hebben we hen gewogen. Wisten jullie dat Marie de grootste is en dat Jules het meeste weegt?

Ook plakken we bij het begin van het onderzoek een toestelletje op de borst van uw kindjes. Marie lijkt wel een robot met al die knipperende lichtjes, niet?

We meten ook vijf keer de bloeddruk. Marie valt er bijna van in slaap, straks gaat ze nog snurken!

Om de allergrootste bloedvaten in het lichaam in beeld te brengen, gebruiken we een echotoestel om naar de halsslagader te kijken. Marie kan haar lach maar amper inhouden, zo kriebelt het in haar hals!

Naast de allergrootste bloedvaten kijken we ook naar de allerkleinste bloedvaatjes. Deze kunnen we terugvinden achteraan in het oog, op het netvlies. Tijdens dit onderzoek ging Jules op zoek naar een klein, groen bolletje in onze camera, kan jij hem helpen?

Ook kijken we naar de allerkleinste bloedvaatjes in de huid. Marie valt al bijna in slaap, zo rustig wordt ze ervan in deze comfortabele zetel.

Jules heeft ook een computerspelletje mogen spelen op onze tablet. Hierbij hebben we gekeken hoe snel hij was, hoe goed hij  bepaalde dingen kon onthouden en hoe lang hij zich kon concentreren. Denk je dat jij het beter kan?

We gebruiken eveneens een echotoestel, met van die glibberige gel, om te kijken naar de sterkte van het spaakbeen. Hiermee kunnen we zien dat Jules een heel sterk ventje is!

Ten slotte verzamelen we ook een urinestaal, waarin we roetdeeltjes in kunnen opsporen.

Ook kriebelen we Jules zijn wangen, in deze staaltjes bestuderen we de erfelijke aspecten.

Jules en Marie vonden het in elk geval een geweldige dag en hopen jullie snel te mogen ontmoeten in ons onderzoekslokaal op de Universiteit Hasselt!