Logo UHasselt

menu

Responsible Research


Data

Onderzoek

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

OPEN ACCESS & OPEN DATA

Wat en waarom?

Open access streeft naar gratis online toegang tot wetenschappelijke informatie. De keuze voor open access zorgt voor een grotere zichtbaarheid en beschikbaarheid van de eigen publicaties, met een positieve impact op het aantal citaties. Sommige financieringsfondsen verplichten intussen dat publicaties in open access worden aangeboden.

Wat de voordelen zijn om je werk in open access bekend te maken en welke opties je hierbij hebt, kan je terugvinden op de website van de universiteitsbibliotheek.

 

Welk open access-beleid voert UHasselt?

De Universiteit Hasselt schaart zich achter een open access visie gebaseerd op de ‘green road’ - het beheer van de eigen publicatie-output in een repository. Hiervoor wordt de eigen institutionele open access databank, Documentserver@UHasselt, gepromoot. De Raad van Bestuur keurde dit open access-beleid goed op 12 april 2016. Het trad in werking op 1 oktober 2016.

Wat dit nu juist inhoudt en waarom er voor dit beleid gekozen werd, vind je terug op de website van de universiteitsbibliotheek.

  

Wat wordt van elke UHasselt auteur verwacht?

Elke UHasselt-auteur engageert zich ertoe de 'auteursversie' van haar/zijn peer-reviewed tijdschriftartikels en proceedings papers in de DocumentServer@UHasselt op te laden. Voor andere publicaties wordt deponering sterk aangemoedigd. De Universiteitsbibliotheek zorgt hierbij voor maximale ondersteuning. Meer informatie kan dan ook teruggevonden worden op de website van de universiteitsbibliotheek.

 

Veelgestelde vragen rond open access & open data.

Wat is het verschil tussen de 'green road' en de 'golden road'? Hoe staat UHasselt tegenover de 'golden road'? Hoe kan je achterhalen of jouw publicatie wel in open access mag ontsloten worden? Er zijn steeds meer open access tijdschriften, hoe weet je welke goed zijn? etc. 

Het antwoord op bovenstaande (en heel wat andere) vragen kan je terugvinden op de website van de universiteitsbibliotheek.

 

Nuttige links.

Ben je op zoek naar nuttige links die je leiden naar een aantal belangrijke en interessante websites, bronnen en tools? Of heb je nood aan bijkomende informatie over alle mogelijke open access gerelateerde topics? Op de website van de universiteitsbibliotheek kan je allerlei nuttige links terugvinden!

 

Contactinformatie.

Binnen de UHasselt worden auteurs bij het deponeren van hun publicaties in de institutionele repository ten volle ondersteund door de Universiteitsbibliotheek. Bots je op moeilijkheden of heb je concrete vragen, neem dan zeker contact met hen op, hetzij via e-mail open.access@uhasselt.be  hetzij telefonisch (011/26.81.25). Zij helpen je met veel plezier en nog meer ervaring verder!