Logo UHasselt

menu

REVAL Academy


REVAL Academy

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

RHYTHM-BASED INTERVENTIONS IN NEUROLOGICAL POPULATIONS

De bijscholing ‘‘Rhythm Based Interventions’ introduceert op ritme gebaseerde interventies, die vandaag de dag veelbelovende evidence based instrumenten zijn in de neurologische praktijk. Deze bijscholing bestaat uit lezingen en hands on workshops (de 3 workshops worden 3x gegeven dus elke deelnemer kan elke workshop volgen). Alles wordt gegeven in het Nederlands behalve de lezingen en de praktische sessie van mevrouw Lousin Moumdjian.

 

Doelgroep

Deze bijscholing is relevant voor meerdere disciplines in de zorg, zoals de kinesitherapeut, ergotherapeut, revalidatiearts, neuropsycholoog, muziektherapeut. 

Programma 

UUR TOPIC SPREKER
08.30 Onthaal & registratie  
09.00 Introductie prof. dr. Peter Feys 
09.05 Op muziek gebaseerde interventies in de neurologische revalidatie: een overzicht van de huidige literatuur Lousin Moumdjian (in het Engels)
09.30 De concepten van auditieve-motorische koppeling, 'entrainment' en synchronisatie Lousin Moumdjian (in het Engels)
10.00 ‘Cueing’ bij de ziekte van Parkinson: inzichten en klinische effecten Pieter Ginis of Alice Nieuwboer
11.00 Pauze  
11.20 Koppeling met muziek: effecten op vermoeidheid en wandelen, inzicht in multiple sclerose en klinische effecten Lousin Moumdjian (in het Engels)
11.50 Bewegen op muziek; hoe het mijn beweging beïnvloedt: perspectieven van een persoon met MS en professioneel danser (uit het Arts for MS-project) Fanny Van Geel en Annick Bogaerts
12.35 Een inzicht in ‘muziektherapie’: wat gebeurt er achter gesloten deuren? Beatrijs De Klerck
13.00 Lunch   
14.00 Workshops ronde 1  
  Basisprincipes van synchronisatie met binaire en tertiaire ritmes in paren en in groep Lousin Moumdjian (in het Engels)
  Op smartphone gebaseerde opties om auditieve signalen en biofeedback te bieden Pieter Ginis
  Hip ​​hop choreografie dansen Fanny Van Geel
14.50 Workshops ronde 2  
15.40 Workshops ronde 3  
16.30 Panel discussie  


Inhoud lezingen 

Effectiviteit van op muziek gebaseerde interventies bij neurologische revalidatie (Lousin Moumdjian (UHasselt/UGent)
Motorische en cognitieve symptomen komen vaak voor bij personen met neurologische aandoeningen en vereisen vaak uitgebreide langdurige revalidatie. Recent is een verscheidenheid aan op muziek gebaseerde interventies geïntroduceerd in neurologische revalidatie als trainingshulpmiddelen. Deze lezing introduceert de verschillende op muziek gebaseerde interventiemodaliteiten en inhoud die worden toegepast bij neurologische revalidatie en de algemene effecten van deze interventies op motorische en / of cognitieve symptomen in de neurologische populaties te beschrijven.

De concepten van auditieve-motorische koppeling, 'entrainment' en synchronisatie (Lousin Moumdjian (UHasselt/UGent)
De eenvoudige handeling van het lopen op een ritme kan resulteren in een complexe auditieve-motorische koppeling, die wordt ondersteund door mechanismen met beatperceptie, sensorimotorische synchronisatie en 'entrainment'. De complexiteit is te wijten aan het feit dat de stappen van een persoon (een repetitieve cyclus van een looppatroon) en de beats van de muziek (een repetitieve cyclus van auditieve stimulus) op elkaar inwerken, en daarom zullen ze met de tijd vergrendelen in een bijzonder stabiele fase- en perioderelatie. Deze lezing introduceert deze elementen en vormt de basis voor het begrijpen van het concept van 'entrainment' en het eindresultaat van synchronisatie.

'Cueing' in de ziekte van Parkinson’s disease: inzichten en klinische effecten (Pieter Ginis of Alice Nieuwboer (KU Leuven)
‘Cueing’ wordt al vele jaren gebruikt als revalidatiemethode voor mensen met de ziekte van Parkinson (PD). Deze lezing zal PD-pathologie relateren aan wat bekend is over de neurale achtergrond van de effecten van cueing. Vervolgens wordt een overzicht gegeven van de effectiviteit van auditieve signalen en hoe signalen en andere ritmische interventies, zoals muziek en visuele markeringen, zijn ingebed in technologische oplossingen in 2020. We zullen ook de redenen benadrukken waarom ‘cueing’ niet effectief is en hoe dit moet worden geïndividualiseerd om optimale effecten bij PD te veroorzaken. Ten slotte zal de lezing de komende innovaties in het cueing-onderzoek belichten, waarbij wordt gesuggereerd wat kan worden verwacht.

Lopen op muziek en metronomen op verschillende tempi bij personen met multiples sclerose: inzichten en klinisch effect (Lousin Moumdjian (UHasselt/UGent)
Ritmen gekoppeld aan wandelen is recent een interessant topic geworden op het gebied van neurologische revalidatie, maar het potentieel in toepassingen is nog niet volledig onderzocht. Deze lezing zal experimenteel werk introduceren waarbij auditieve-motorische koppeling op muziek wordt toegepast in vergelijking met metronomen op verschillende tempi in PwMS, en de effecten ervan op het lopen en waargenomen fysieke en cognitieve vermoeidheid.


Bewegen op muziek; hoe het mijn beweging beïnvloedt: perspectieven van een persoon met MS en professioneel danser (uit het Arts for MS-project)Fanny Van Geel (UHasselt) en Annick Bogaerts (Move to sports)
Het project ‘Art for MS’ wordt besproken, waar professionele dansers en personen met MS samen een kunst/dansproductie voorstelden. Annick Bogaerts (persoon met MS, en een van de deelnemende artiesten) en Fanny Van Geel (professioneel danseres voor Clouseau, Tegen de Sterren op, MIA’s, Belgium’s got talent… en tevens artistiek begeleider/choreograaf en onderzoeker tijdens het project) bespreken hun ervaringen van dans en het effect op fysiek, mentaal en participatie level en hoe dit doorgetrokken kan worden in het dagelijkse leven.


Binnenkijken bij de muziektherapie: wat gebeurt er achter de gesloten deuren? Beatrijs De Klerck (Nationaal MS Centrum)
Muziektherapie in de klinische praktijk: hoe verloopt een sessie muziektherapie en welke voordelen biedt het aan patiënten met een chronische aandoening? Beatrijs De Klerck vertelt vanuit haar praktijkervaringen als academische muziektherapeut in het Nationaal MS Centrum Melsbroek. 


Bio's sprekers 

Bekijk hier de bio van de sprekers voor deze bijscholing. 

Workshops

(de 3 workshops worden 3x gegeven dus elke deelnemer kan elke workshop volgen)

Basisprincipes van synchronisatie met binaire en tertiaire ritmes in paren en in groep; geleid door Lousin Moumdjian (Engels gesproken)
Tijdens deze workshop lopen deelnemers op verschillende tempi op muziek en synchroniseren ze met verschillende binaire en tertiaire ritmes, zowel in paren als in groepen. De nadruk zal worden gelegd op het gebruik van deze strategieën voor functionele looptraining met verschillende aandachtspunten (van bewuste tot onbewuste niveaus).

Op smartphone gebaseerde opties om auditieve signalen en biofeedback te bieden; geleid door Pieter Ginis (KU Leuven)
Tijdens deze workshop kunnen de deelnemers smartphone-gebaseerde oplossingen testen om auditieve signalen te geven aan patiënten met de ziekte van Parkinson. Dit varieert van een eenvoudige metronoom-app tot een geavanceerde feedback-app die momenteel wordt bestudeerd om het bevriezen van de gang te verbeteren.

Hip-Hop choreografie dansen geleid door Fanny Van Geel (UHasselt)
Hier wordt een kort voorbeeld gegeven van hoe je een dansles kan uitvoeren voor personen met een beperking en hoe je verschillende niveaus ook kan samen zetten en aanpassen zodat niemand zich uitgesloten hoeft te voelen. Er wordt extra aandacht gegeven aan de multimodale therapie die dans bezit en het plezier dat bewegen op muziek kan teweegbrengen. 


Praktische info

Datum & tijdstip: 6 maart 2021 van 8.30 tot 17.00 uur
Locatie: UHasselt | Campus Diepenbeek Gebouw D
Kostprijs: € 160 incl. btw
Kostprijs stagementoren UHasselt: € 60 incl. btw
Kostprijs bachelor- en masterstudenten: € 60 incl. btw

  

 


Betaling via de KMO-portefeuille is mogelijk. Meer info vind je hier.