Logo UHasselt

menu

Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie


Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

OPLEIDINGSONDERDELEN 1 BACHELOR IN DE REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE

Introductie kinesitherapeutisch profiel en werkveld

Een kinesitherapeut anno 2020, wat is dat nu juist? In dit opleidingsonderdeel geven we je een beeld van het ruime werkveld van de kinesitherapie en hoe de gezondheidszorg in België is georganiseerd. Je komt in contact met de verschillende subdomeinen van het beroep, je maakt kennis met gezondheid en ziekte vanuit een breed biopsychosociaal model, je maakt kennis met collega’s uit het werkveld, kortom: je ‘proeft’ van het leven als kinesitherapeut. Verder krijg je een aantal opdrachten ter velde in het kader van het CanMEDS en het ICF model zodat je inzicht in het beroep en al zijn facetten langzaam groeit. Hierna maak je een zelfreflectie over jouw match met het profiel van de kinesitherapeut.

Kinesiologie deel 1 en 2

Kinesiologie, de wetenschap van het bewegen, is een discipline waarin functionele morfologie, fysiologie, biomechanica en techniek samenkomen. Functionele morfologie geeft ons kennis over de bouw of vorm van de mens, de fysiologie leert ons dan weer hoe wij ons lichaam van energie voorzien. Samen met biomechanica (het analyseren en meten van bewegingsmechanismen) en techniek kunnen wij alle biologische aspecten van het bewegen van de mens in hun onderlinge samenhang begrijpen. In Kinesiologie deel 1 komen inleidende aspecten en het bovenste lidmaat aan bod. In Kinesiologie deel 2 ligt de focus op de romp en het onderste lidmaat van de mens.

Neurologische en inwendige systemen

Binnen dit kwartiel leer je alle belangrijke lichaamsfuncties (circulatie, ademhaling, spijsvertering, afweer, bezenuwing, …), zowel op gebied van functionele anatomie als fysiologie om zo een goed beeld te krijgen in het algemeen gezond functioneren. Speciale aandacht wordt besteed aan het neurologisch systeem. Niet alleen verdiep je je in de structuur en manier van communiceren van het zenuwstelsel, maar ook in de interactie tussen sensoriek en motoriek.

Jong en oud: biopsychosociaal model

Het menselijk lichaam maakt een hele ontwikkeling door, zowel fysiek als psychologisch. Hier kom je in aanraking met een aantal aspecten hiervan. Genetica en embryologie vormen uiteraard de basis, maar er wordt gewerkt rond de motorische , psychologische en emotionele ontwikkeling binnen dit kwartiel, met vele belang voor een aantal basisconcepten uit de psychologie. Een lichaam bestaat immers niet alleen uit pezen en botten, maar heeft ook een hoofd, wat een zeer belangrijk aspect is van iedere revalidatie.

Wetenschappelijke vorming deel 1

In dit semestrieel opleidingsonderdeel ligt de klemtoon op het ontwikkelen van wetenschappelijke competenties en worden de fundamenten gelegd voor de rol van kinesitherapeut als wetenschapper. Zo brengen we je enkele basisconcepten rond biostatistiek, onderzoekmethodologie en het ‘evidence based medicine’ denken bij. Je leert hier eerste belangrijke vaardigheden als wetenschapper: hoe bekijk ik literatuur kritisch en in functie van mij beroep? Waar kan ik deze terugvinden? En hoe selecteer en interpreteer ik deze en kan ik deze gebruiken in mijn behandelprogramma?

Gezondheidspromotie en communicatie deel 1

Kinesitherapie betekent behandelen door te bewegen. Aan de basis hiervan ligt een gezonde levensstijl, fysieke activiteit en fitheid, wat ook meteen een eerste groot deel vormt van dit opleidingsonderdeel. Je ervaart hier zelf wat gezond bewegen betekent en hoe je anderen kan aanzetten hiertoe, wat ons brengt bij het andere deel van dit opleidingsonderdeel: communicatie. Hier wordt aandacht besteed aan enkel basisvaardigheden: feedback geven en ontvangen, observatie, zelfreflectie en de ontwikkeling van een patiënt – therapeut relatie.