Logo UHasselt

menu

Responsible Research


Research data management (RDM)

Onderzoek

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

TOOLS, DIENSTEN EN ONDERSTEUNING

Bij het aanvragen van FWO-financiering, moet ik enkele RDM-gerelateerde vragen beantwoorden. Welke informatie moet ik invullen? 

Het FWO stelt enkele RDM-gerelateerde vragen bij een financieringsaanvraag die tot doel hebben om onderzoekers aan te zetten om op voorhand te reflecteren over de invulling van research data management voor hun specifieke projectaanvraag. Enkele algemene richtlijnen omtrent het beantwoorden van deze vragen (die u voor uw projectaanvraag dient te specifiëren) kan u hier terugvinden. 
 
Uw antwoorden op deze vragen zullen geëvalueerd door het FWO met het oog op het formuleren van adviezen die richtinggevend zijn voor uw research data management wanneer uw aanvraag gehonoreerd wordt. 

Hoe stel ik een data management plan op? 

Een data management plan (DMP) is een document waarbij de onderzoeker de procedures opneemt voor het verzamelen, opslaan, gebruiken, hergebruiken, verlenen van toegang, archiveren en vernietigen van de onderzoeksdata. Een DMP dient doorheen het onderzoek steeds geüpdatet te worden en na de afloop van het onderzoek gefinaliseerd te worden. Het is als het ware de identiteitskaart van een welbepaalde dataset. 
 
Verschillende financiers (EU, ...) vragen reeds om een DMP op te stellen. Hiertoe kan gebruik gemaakt worden van DMPonline.be waarin de vragenlijsten tesamen met praktische hulp voor het invullen van de vragen vervat zitten. De onderzoekers aan de UHasselt hebben toegang tot deze tool via hun lucp-nummer en paswoord ( hetzelfde zoals gebruikt voor het inloggen op andere UH-applicaties).
 

Welke tools kan ik gebruiken om mijn onderzoeksdata op te slaan?

U maakt bij voorkeur gebruik van discipline-gebonden databanken, zoals deze aanbevolen door Nature. Indien deze niet voorhanden zijn, maakt u gebruik van de UHasselt tool en cloud-oplossingen die toegankelijk zijn voor alle onderzoekers aan de UHasselt (in voorbereiding). Van zodra deze beschikbaar zijn, zal u hier meer informatie terugvinden. Tot slot kan u gebruik maken van collectieve databanken (bv. Dataverse en Figshare), of bij gebrek hieraan in algemene databanken (bv. Zenodo).

Kan ik een cursus volgen over research data management aan de UHasselt?

De Universiteit Hasselt werkt momenteel aan een cursusaanbod voor doctoraatsstudenten en (senior) onderzoekers. U kan hieronder binnenkort een overzicht van dit cursusaanbod terugvinden.

Waar kan ik met mijn vragen om research datamanagement terecht?

Onderzoekers aan de UHasselt kunnen met hun vragen over research data management terecht op het algemene mailadres: RDM@uhasselt.be

RRI (GDPR, Dual Use, Nagoya en ethiek Hanne Elsen
Data management plan Sadia Vancauwenbergh
Infrastructuur voor dataopslag Sadia Vancauwenbergh 
Valorisatie (IP, licenties, ...) Tech Transfer Office