Universiteitsfonds

Hartcentrum Hasselt schenkt 5.975 euro aan patiënt-ambassade    13 jan 2019

Hartcentrum Hasselt schenkt 5.975 euro aan patiënt-ambassade
13 jan 2019

Hartcentrum Hasselt (Jessa Ziekenhuis) heeft 5.975 euro geschonken aan de patiënt-ambassade van UHasselt. Het project brengt patiënten – letterlijk en figuurlijk – binnen in de geneeskundeopleiding, onder meer via getuigenissen en ontmoetingen met geneeskundestudenten.

“Je kan veel leren over Alzheimer, kanker, mucoviscidose of diabetes in tekstboeken. Maar dan heb je er nóg geen idee van hoe patiënten die ziekte ervaren, hoe ziekte en zorg hun leven beïnvloeden of welke impact je daar als arts op kan en zal hebben. Net daarom geven we patiënten een centrale rol in onze opleiding”, zegt prof. dr. Wim Pinxten (UHasselt).

De faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen creëerde dan ook een netwerk van patiënt-ambassadeurs. Ze ontmoeten studenten tijdens lessen, practica en lezingen én geven advies over hoe het onderwijs nóg beter op de praktijk afgestemd kan worden.

Professor Pinxten: “Via getuigenissen van de patiënt-ambassadeurs krijgen onze studenten uit eerste hand te horen wat een uitstekende arts onderscheidt van een minder goede. De theorie wordt concreet, vaardigheden worden aangescherpt. Bovendien merken we dat studenten ook geïnspireerd worden door die verhalen en ontmoetingen.”

Volledig beeld
Met de ambassade – een knusse huiskamer – hebben de patiënten hun eigen plekje op de campus, waar ze terechtkunnen voor gesprekken met elkaar, docenten, met onderzoekers én studenten.

“Door het delen van mijn verhaal hoop ik studenten het volledige beeld te kunnen schetsen van chronisch ziek zijn”, aldus Valerie Storms, één van de patiënt-ambassadeurs. “Want fysiek lijden, is slechts een klein onderdeel. De angst voor wat komen gaat, de stress die zo’n ziekte met zich meebrengt, het verdriet van je omgeving, de invloed op je financiële draagkracht en je sociale contacten… Enkel wanneer een arts vérder kijkt dan dat fysieke en hij de patiënt achter de ziekte erkent, zal de behandeling succesvol zijn.”

Patiënt centraal
Hartcentrum Hasselt (Jessa Ziekenhuis) wil het project met zijn donatie een duw in de rug geven. “Toen ik nog studeerde, waren patiënten vooral een studieobject. Je sprak over hen, maar nauwelijks met hen. Dat is intussen veranderd, zoals UHasselt toont. Ook in het ziekenhuis zie je trouwens die omslag: de patiënt wordt meer dan ooit tevoren centraal gesteld. Bij Jessa hebben we nu zelfs een Patient Experience Officer”, zegt prof. Dr. Paul Dendale.

Projecten zoals de patiënt-ambassade verdienen volgens Dr. Dendale alle steun omdat het uiteindelijk ook de zorg voor patiënten ten goede komt. “Patiënten appreciëren artsen die de nodige expertise hebben, die hun tijd nemen, empathisch zijn en goed communiceren. En dus moet je in een geneeskundeopleiding niet alleen focussen op vakkennis, maar ook op softe vaardigheden. Artsen in spe moeten leren hoe ze met patiënten omgaan, hoe het leven achter zo’n ziekte er precies uitziet en wat de impact ervan is… Dat kan alleen door patiënten binnen te brengen in die opleiding, letterlijk en figuurlijk.”

Duurzame werking
De faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen is uiteraard enorm blij met de donatie van Hartcentrum Hasselt. “Het helpt de duurzame werking van de patiënt-ambassade absoluut vooruit”, aldus prof. dr. Wim Pinxten.

“Dankzij donaties zoals die van het Hartcentrum kunnen we onze ambassadeurs een faire vrijwilligersvergoeding blijven bieden én hen beter opvangen en omkaderen. Zo willen we de patiënten onder meer nog sterker ondersteunen en de nodige kansen bieden om actief deel te nemen aan het debat rond patiëntparticipatie.”

_____________

DE PATIËNT-AMBASSADE STEUNEN?

U kunt dit initiatief zélf steunen via rekeningnummer BE89 3350 2199 3885 (met vermelding van ‘Patiënt-ambassade GLW’) of via ons doneerplatform.