Universiteitsfonds

Limburg Clinical Research Center start    25 mrt 2019

Limburg Clinical Research Center start
25 mrt 2019

Na bijna tien jaar medisch wetenschappelijk onderzoek in Limburg start een nieuwe fase voor het Limburg Clinical Research Program. LCRP wordt LCRC. Een onderzoekscentrum dat meer dan ooit inzet op het versterken van topmedische en wetenschappelijke gezondheidszorg in het belang van de patiënt.

Het Limburg Clinical Research Program (LCRP) ging in 2010 van start, een samenwerking tussen het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), Jessa Ziekenhuis en UHasselt. Samen kozen ze ervoor om patiëntgedreven medisch-wetenschappelijk onderzoek uit te bouwen in Limburg.

Vandaag is die samenwerking goed voor een 100-tal onderzoekers met R&D-activiteiten in de cardiologie, gynaecologie/fertiliteit, infectieziekten, oncologie, anesthesie/neuro en orthopedie. Een dergelijke samenwerking op vlak van onderwijs en onderzoek tussen een universiteit en twee grote ziekenhuizen is uniek in Vlaanderen.

Fibricheck
De afgelopen jaren kende LCRP een sterke groei, met 60 (gestarte) doctoraatstrajecten, meer dan 400 internationale wetenschappelijke publicaties en vele samenwerkingen met nationale en internationale partners. Er werden diverse resultaten geboekt op vlak van betere behandeling, diagnose en preventie. Zo zal binnenkort het Lasercentrum opstarten, waarin alle expertise rond lasertherapie gebundeld wordt, een uniek leercentrum voor experten binnen en buiten België. En de LCRP-spin-off Qompium/Fibricheck is baanbrekend met de CE-gemarkeerde detectie-app voor hartritmestoornissen.

Regionale ontwikkeling
De opstart van het LCRP was mogelijk dankzij financiële steun van onder meer Limburg Sterk Merk (LSM) en het Strategisch Actieplan Limburg in het kwadraat (SALK). “De uitbouw van LCRP paste in de versterking van de Limburgse kenniseconomie en draagt bij aan innovatie in life sciences en zorgeconomie. We zijn verheugd dat hiermee kansen worden geboden aan talentvolle artsen en wetenschappers in onze regio. Bovendien heeft het voorbije onderzoeksprogramma gezorgd voor een sterke investeringsomgeving voor start-ups en spin-offs, die o.a. in Bioville en op de Corda-campus kunnen worden gehuisvest,” zegt Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie.

Onderzoekscentrum
Nu deze toegekende impulsmiddelen ten einde lopen, engageren de drie partners – ZOL, Jessa en UHasselt – zich om LCRP verder te zetten én verder uit te bouwen tot een academisch klinisch onderzoekscentrum. Een centrum dat met haar internationale blik een belangrijke stimulans wil zijn voor het academisch onderwijs, topmedische zorg en healthcare-innovatie in Limburg. Daarbij wordt er ook expliciet gekeken naar samenwerkingen en dienstverleningsprojecten met het bedrijfsleven in Limburg en Vlaanderen.

Voor UHasselt zorgt LCRC voor de belangrijke academische onderbouwing van huidige en toekomstige opleidingen in het domein van de (bio)medische wetenschappen. Jessa en ZOL zien dan weer hun topmedische zorg ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, waarbij ook de onderzoeksambities van hun artsen gerealiseerd worden en jonge talentvolle artsen en wetenschappers opgeleid worden. Het Limburg Clinical Research Center brengt wetenschappelijk onderzoek letterlijk binnen in de ziekenhuizen, en dat komt patiënten alleen maar ten goede.