Logo UHasselt

menu

Universiteitsfonds


Actueel

Pfizer schenkt 60.000 euro aan reuma-onderzoek UHasselt

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Pfizer schenkt 60.000 euro aan reuma-onderzoek UHasselt    7 jan 2020

Pfizer schenkt 60.000 euro aan reuma-onderzoek UHasselt
7 jan 2020

In België lijden naar schatting zo een 85.000 mensen aan reumatoïde artritis  (ontstekingsreuma/chronische gewrichtsreuma) en meer dan 55.000 mensen aan axiale spondyloartritis (reumatische ontsteking van hoofdzakelijk wervelkolom en bekken). “Deze ziekten brengen ernstige schade toe aan de gewrichten, met veel pijn en fysieke beperkingen tot gevolg”, zegt professor Veerle Somers. “De schade aan het lichaam is meestal onomkeerbaar. Het is dus erg belangrijk dat we deze reumatische aandoeningen zo vroeg mogelijk kunnen opsporen, want de kans om deze ziekten alsnog tegen te houden of te stabiliseren is 50 procent groter wanneer ze vroeg behandeld worden.”

Al jaren zoekt BIOMED naar stoffen in het lichaam van patiënten – zogenaamde biomarkers - om deze vormen van reuma in een vroeg stadium op te sporen. “In ons onderzoek hebben we al bepaalde eiwitten in het lichaam teruggevonden, die we in verband kunnen brengen met deze reumatische aandoeningen. Dit helpt om patiënten sneller te kunnen diagnosticeren”, zegt Veerle. “Voor dit onderzoek werken we nauw samen met expert-reumatologen en testen we meer dan 1000 patiëntenstalen uit verschillende cohorten.De samenwerking met emeritus professor Piet Geusens was hiervoor van cruciaal belang. Hij is een internationaal gerespecteerde reumatoloog verbonden aan UHasselt en Maastricht University.”

Uitbreiding onderzoek

Het onderzoek naar biomarkers aan BIOMED krijgt nu een nieuwe duw in de rug vanuit het farmabedrijf Pfizer. Zij schenken hiervoor 60.000 euro aan het Universiteitsfonds UHasselt om dit onderzoek te stimuleren. “We zijn zeer blij met deze schenking, hierdoor kunnen we ons onderzoek naar deze biomarkers uitbreiden en een beter begrip krijgen naar het precieze mechanisme hier achter.”

 “Bij Pfizer staat innovatie centraal en daarom ondersteunen we graag veelbelovend medisch onderzoek. Mensen die lijden aan reumatische aandoeningen ondervinden een grote impact op hun dagelijks leven. Een snelle diagnose aan de hand van biomarkers kan betekenisvolle verbeteringen in de levenskwaliteit van deze patiënten teweegbrengen. We zijn dan ook trots dat we kunnen bijdragen aan de verdere uitbouw van dit onderzoek”, zegt Elisabeth Schraepen, woordvoerster van Pfizer.