Universiteitsfonds

UHasselt ontvangt Lions Club en Rotary Club Hasselt-Herckenrode    5 feb 2019

UHasselt ontvangt Lions Club en Rotary Club Hasselt-Herckenrode
5 feb 2019

De Lions Club Hasselt en Rotary Club Hasselt-Herckenrode brachten op 4 februari een bezoek aan UHasselt. Ze kwamen op campus Diepenbeek onder meer een kijkje nemen in het Orgaanmuseum en de patiënt-ambassade.

Dat Lions Club Hasselt en Rotary Club Hasselt-Herckenrode sámen eropuit trekken, is eerder uitzonderlijk. Dit jaar viel de keuze voor die gezamenlijke uitstap op UHasselt – waar elke dag meer dan 6.000 studenten en 600 onderzoekers de wereld proberen te veranderen.

“Onze universiteit is een open huis. En dat betekent niet alleen dat we samenwerken met universiteiten, onderzoekscentra, partners en bedrijven in de regio en ver daarbuiten, maar óók dat we onze campussen openstellen voor het grote publiek”, zegt rector Luc De Schepper. De rector heette de meer dan 80 gasten welkom en wierp in één weg een blik op de toekomst van de universiteit – zoals geschetst in het eind vorig jaar voorgestelde Groeiplan.

Onderzoek
Verder op het programma stond een rondleiding in het Orgaanmuseum door patholoog-op-rust Johan Van Robays. Dat museum herbergt een door hem bijeengebrachte collectie van 200 normale en aangetaste organen.

Daarnaast waren er presentaties over lopende projecten en onderzoek. Zo vertelden Wim Pinxten en Valerie Storms over de patiënt-ambassade van de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen. Het project brengt studenten geneeskunde, onder meer via lezingen, rechtstreeks in contact met patiënten. “Je kan veel leren over Alzheimer, kanker, mucoviscidose of diabetes in tekstboeken. Maar dan heb je er nog geen idee van hoe patiënten die ziekte ervaren, hoe ziekte en zorg hun leven beïnvloeden of welke impact je daar als arts op kan en zal hebben. Net daarom geven we patiënten een centrale rol in onze opleiding”, aldus professor Pinxten.

Jolien Robijns stelde dan weer haar onderzoek voor naar het effect van laserbehandeling met infrarood licht bij patiënten met hoofd-halskanker en borstkanker. Uit die studie is gebleken dat zo’n behandeling de kans op ernstige huidaandoeningen fors doet dalen. Dr. Robijns: “De behandeling werkt ook preventief, maar het is financieel en praktisch nog niet haalbaar om dat bij alle patiënten te doen.”

1.000 euro
Na het bezoek besloot Rotary Club Hasselt-Herckenrode 1.000 euro te doneren aan UHasselt. “Een mooi gebaar waarmee wij uiteraard erg blij zijn”, aldus Piet Vandebroek (Universiteitsfonds). “Onderzoek kost geld, dus alle beetjes helpen.”

_____________

Nieuwsgierig naar UHasselt?
Serviceclubs en verenigingen die ook nieuwsgierig zijn naar wat er zoal gebeurt aan UHasselt kunnen altijd contact opnemen voor een bezoekje op maat.