Logo UHasselt

menu

Universiteitsfonds


Actueel

Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Winnaars Ecotronnacht beleven nachtje onder de sterrenhemel    9 okt 2018

Winnaars Ecotronnacht beleven nachtje onder de sterrenhemel
9 okt 2018

Ngoc Han Nguyen en Liset Bellefroid zijn de gelukkige winnaars van de Ecotronwedstrijd. Begin oktober brachten ze elk een nachtje door in één van de koepels van de Ecotron Hasselt University – met zicht op de sterrenhemel. De opbrengst van de wedstijd gaat naar het Ecotronfonds.

Voor de wedstrijd werd één van de ecosysteemkamers van de Ecotron omgetoverd tot een – aanvaardbaar warme – slaapkamer. Inclusief comfortabel bed.

Winnaars Ngoc Han Nguyen (die haar 8-jarig zoontje had meegebracht, foto) en Liset Bellefroid (en haar man) werden door het Ecotron-team verwelkomd met een glaasje en hapje. Ze kregen ook een rondleiding langs de interessantste hoekjes en kantjes van de Ecotron. Daarna gingen de lichten uit en de ogen dicht. “Het was een superleuk nachtje, zo onder de heldere sterrenhemel”, aldus Liset Bellefroid aan de ontbijttafel.

De Ecotron Hasselt University is gelegen in Terhills, aan toegangspoort Connecterra van het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen. Wetenschappers kunnen er onder meer vochtigheid, temperatuur en concentraties van broeikasgassen als CO2 meten, controleren en manipuleren.

Klimaatverandering
Meer dan honderd mensen waagden hun kans in de wedstrijd van het Universiteitsfonds. Donaties gaan naar het Ecotronfonds. Via dat fonds krijgt iederéén de kans om zijn/haar bijdrage te leveren aan het ontrafelen van de mechanismen achter en de gevolgen van klimaatverandering.

“Zulke donaties – klein of groot – zijn ontzettend belangrijk, want ze laten ons toe om beter te begrijpen en te voorspellen hoe ecosystemen – en bij uitbreiding onze hele leefomgeving – zullen reageren op een wijzigend klimaat”, zegt dr. Natalie Beenaerts. Donaties gaan overigens niet enkel naar onderzoek, maar bijvoorbeeld ook naar het onderhoud en werking van de Ecotron.


_____________

ONS ECOTRONFONDS STEUNEN?

Lees meer over het Ecotronfonds en ontdek wat ú kunt doen.