Proeven van UHasselt

Proefritten

Proeven van UHasselt

PROEFRIT INFORMATICA

Data: woensdag 19 september 2018, maandag 29 oktober 2018, vrijdag 8 maart en woensdag 20 maart 2019

De opleiding Informatica van UHasselt organiseert vier verschillende proefritten.
Deze proefritten kunnen afzonderlijk gevolgd worden (telkens een ander thema) of een leerling kan ervoor kiezen om de vier sessies bij te wonen om zich zo een nog beter beeld te kunnen vormen.

Datum: woensdag 19 september 2018 | 14u00 - 17u00

In deze proefrit introduceren we Python als programmeertaal, tonen we de splinternieuwe Python videoreeks die werd ontwikkeld en introduceren we repl.it als omgeving waar beginners hun eerste Python-skills kunnen verwerven & testen.

Datum: maandag 29 oktober 2018 | 14u00 - 17u00

Tijdens deze sessie introduceren we de microbit als physical computing device. De microbit is een microcontroller die je o.a. met Python kan programmeren om bijvoorbeeld een robot aan te sturen. Wij tonen je de eerste stappen zodat je proeft van het succes om een computer een fysieke taak te laten uitvoeren die je hebt geprogrammeerd.
We programmeren de microbit blockbased. Mocht je al ervaring met Python hebben, dan mag je dit gebruiken.

Datum: vrijdag 8 maart 2019 | 14u00 - 17u00

In deze proefrit tonen we je een algoritme en laten zien hoe het geprogrammeerd wordt. Het algoritme is gekend onder de naam “Stable Marriage Algorithm”. Roth en Shapley kregen voor de toepassing van dit algoritme de Nobelprijs van de economie in 2012.
Ook in deze proefrit gebruiken we de programmeertaal Python (die je echter nog niet hoeft te kennen om te kunnen volgen).

Datum: woensdag 20 maart 2019 | 13u30 - 17u00

Stable marriage Algorithm & Learn to Code by making drawings and animations

Deze workshop bestaat uit 2 delen.
In een eerste "unplugged" gedeelte wordt er een algoritme geïntroduceerd. Algoritmisch denken is immers één van de basisvaardigheden die een informaticus onder de knie moet krijgen. Het algoritme dat we u zullen introduceren is het "Stable Marriage Algorithm" (een soort van "Blind getrouwd"-matching algoritme).
In het tweede "plugged" gedeelte laten we de leerlingen kennis maken met de beginselen van programmeren aan de hand van de populaire programmeertaal Python. Hiervoor gebruiken we de processing-omgeving omdat die toelaat om snel een visueel resultaat te zien.
Python is ontwikkeld met het oog op leesbare code waardoor je in géén tijd een origineel programma in elkaar kan steken. De leerlingen kunnen zich hierdoor vooral concentreren op het algoritmisch denken en worden niet gehinderd door een ingewikkelde programmeertaal. Dankzij de waaier aan bibliotheken wordt Python door zo goed als alle grote organisaties gebruikt waaronder Wikipedia, Google & NASA.
Processing is open source software die de mogelijkheid biedt aan kunstenaars, ontwerpers, studenten en hobbyisten om de fundamenten van het programmeren binnen een visuele context te leren.

• Data:  woensdag 19 september 2018, maandag 29 oktober 2018, vrijdag 8 maart 2019 |14u00 - 17u00
    woensdag 20 maart 2019 | 13u30 - 17u00
  • Verplicht inschrijven
  • Locatie: Universiteit Hasselt - Campus Diepenbeek - Wetenschapspark 2 - EDM gebouw - 3590 Diepenbeek
  • Contactpersoon: Dirk Peeters, dirk.peeters@uhasselt.be

Het aantal inschrijvingen per proefrit is beperkt.
Schreef je in en ben je verhinderd door omstandigheden, laat dit even weten door een mailtje te sturen aan els.smeyers@uhasselt.be.