Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Eenvoud is complex. Waarom administratieve vereenvoudiging nodig is

PRAKTISCH

19 okt 2015 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be


Het  thema administratieve vereenvoudiging staat sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw hoog op de politieke agenda. Bijna elke regeringsverklaring heeft sindsdien als doelstelling de administratieve lasten te verminderen. Toch bestaat er weinig tot geen academische literatuur over deze lasten, en kennen we de precieze impact ervan op onze economie onvoldoende. De onderzoeksgroep Beleidsmanagement van de Faculteit BEW (bedrijfseconomische wetenschappen) is gespecialiseerd in het meten en verminderen van deze administratieve lasten. Bovendien heeft de betrokken onderzoeksgroep voor het eerst becijferd wat de concrete impact is van het verminderen van administratieve lasten voor onze bedrijven. Zorgt minder administratieve rompslomp voor meer investeringen en dus meer tewerkstelling? Of verdwijnen er daardoor net jobs voor administratief personeel?

In deze lezing laat de spreker zien hoe de Belgische overheden omgaan met vereenvoudiging en welke accenten ze hierbij leggen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden zal aangetoond worden welke meerwaarde vereenvoudiging kan hebben, maar ook welke gevaren er schuilen in projecten tot administratieve vereenvoudiging.


Spreker

Prof. dr. Wim Marneffe is studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Hasselt. In 2011 behaalde hij zijn doctoraat TEW aan deze universiteit. Hij is thans docent aan de faculteit BEW en coördinator van de onderzoeksgroep Economics and Regulation. Hij is ook gastdocent aan de Universiteit Maastricht. In samenwerking met KPMG (een internationale accountants- en adviesorganisatie) deed hij de kwaliteitscontrole van de projecten Administratieve vereenvoudiging van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en van Vlaanderen.

 

Presentatie

Download hier de presentatie >